Reguliere zorg neemt een vlucht

De laatste twee weken zien we het aantal verwijzingen naar ziekenhuizen, zelfstandige klinieken, GGZ- en VV&T-instellingen op ons platform wederom stijgen. De coronazorg zorgde ervoor dat veel reguliere zorg niet kon worden opgepakt en er een stuwmeer aan uitgestelde zorg ontstond. In de eerste week van april was het dieptepunt, maar daarna zien we een structureel herstel van het aantal verwijzingen. In onderstaande grafieken zijn de meest actuele cijfers te zien. Wat valt deze week op:
  1. Consulten op afstand, het zogenaamde teleconsult of meekijkconsult, zijn gedurende de gehele coronaperiode 94% gestegen t.o.v. dezelfde periode in 2019.
  2. Verwijzingen naar Verpleging, Verzorging en Thuiszorg (VVT) heeft de minst grote daling gekend en is inmiddels boven niveau van 2019.
  3. Dat geldt ook voor verwijzingen naar eerstelijns praktijken als fysiotherapeuten en vrijgevestigde psychologen (ZorgDomein voor praktijken); deze zijn met 24% gestegen.
  4. Gemiddeld ligt het aantal verwijzingen naar alle zorg – niet alleen ziekenhuizen – in de provincies 18% lager. Dat was op 7 mei nog -33% lager.
  5. Stuwmeer aan uitgestelde verwijzingen opgelopen naar 1,2 miljoen verwijzingen in totaal, waarvan naar het ziekenhuis en zelfstandige klinieken 690.000 verwijzingen. Twee weken geleden was dat respectievelijk 1,1 miljoen en 615.000.
  6. De gemiddelde relatieve daling van verwijzingen naar medisch specialismen is -21% ten opzichte van diezelfde periode in 2019. Op 15 mei was dat nog -35%.
Alle zorg per marktAlle zorg per provinciealle zorg cumulatiefalle zorg per weekalle zorg per dagMSP zorg cumulatiefmedisch specialisme   MSZ per weekMSZ per dag

Het laatste nieuws

[AWL-BlogFilter blog_image=”yes” blog_image_quality=”medium” blog_image_hover_effect=”none” blog_title=”yes” blog_title_color=”#333333″ blog_desc=”yes” blog_desc_words=”100″ blog_read_more=”yes” blog_date=”yes” blog_all_text=”All” blog_buttons_color=”#58BBEE” blog_filtering=”blog_category” selected_categories=”23″ custom-css=” ” ]

Artikel delen?

Deel dit artikel op je eigen tijdslijn.

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen ZorgDomein.
Je ontvangt deze dan enkele keren per jaar.

Het laatste nieuws

In de wereld van gezondheidszorg en technologie is het belangrijk om de menselijke kant in het vizier te ...

Sinds 2022 is het mogelijk dat huisartsen gebruik maken van een digitaal laboratoriumformulier...