Nieuws

Zorgverleners kunnen kosteloos Patiëntoverleg activeren

Na een geslaagde testfase wordt vanaf 29 mei een nieuwe zorgmessenger geïntroduceerd die huisartsen, specialisten, apothekers en andere geregistreerde zorgverleners in Nederland met elkaar verbindt. Met ZorgDomein Patiëntoverleg kunnen zorgverleners veilig en efficiënt over patiënten overleggen en informatie delen, gewoon via hun mobiel of computer. Patiëntoverleg komt landelijk kosteloos beschikbaar.

“Patiëntoverleg is ideaal voor overleg met de specialist over gevallen die geen spoed hebben”, zegt de Rotterdamse huisarts Maartje Reijers: “Je staat niet in de wacht en kunt op jouw moment contact zoeken of reageren. Patiëntoverleg is ook een veiliger en handiger alternatief voor overleg met zorgverleners in de buurt, zoals apothekers en met wijkteams.”  

Patiëntoverleg is een initiatief van ZorgDomein. Oprichter en CEO Walter Balestra: “Het systeem is bedoeld voor al die momenten waarop huisartsen, specialisten en andere zorgverleners veilig en efficiënt willen overleggen over patiënten. Zij vinden het daarbij handig dat ze patiëntinformatie kunnen meesturen en opslaan in het eigen informatiesysteem.”

Wanneer het uitkomt

In de regio’s Rotterdam en Nijmegen werken inmiddels zo’n 500 huisartsen, apothekers en andere zorgverleners met Patiëntoverleg. Ook specialisten zijn er positief over. Kinderarts Kees Aleman van het Rotterdamse Ikazia Ziekenhuis: “Patiëntoverleg is een prettige manier van overleggen met de huisarts: ik krijg de patiëntgegevens erbij en kan de vraag op mijn gemak beantwoorden. Aan de telefoon moet ik altijd ter plekke antwoord geven, soms zelfs bij een patiënt aan het bed. Dat komt de zorg niet ten goede.” Volgens huisarts Reijers zorgt de nieuwe messenger niet voor een overvloed aan berichten: “Je stelt alleen zakelijke, werkgerelateerde vragen. En er zit ook een ‘uitknop’ op Patiëntoverleg. Dan ben je even niet beschikbaar. Klaar.”

Landelijke lancering

ZorgDomein is landelijk de belangrijkste speler als het gaat om digitale communicatie en informatieoverdracht tussen huisartsen en ziekenhuizen. Vrijwel alle huisartsen, grote tweedelijns zorginstellingen en ook steeds meer eerstelijns praktijken zijn bij ZorgDomein aangesloten. Al deze professionals kunnen Patiëntoverleg direct kosteloos activeren. Andere geregistreerde zorgverleners hoeven hiervoor alleen (ook kosteloos) een ZorgDomein-account aan te maken.


Dankzij ZorgDomein zijn zorgverleners beter geïnformeerd en kunnen ze beter met elkaar communiceren. ZorgDomein maakt vraag en aanbod transparant en biedt de patiënt meer keuzevrijheid; dat verbetert de zorg én houdt het betaalbaar voor iedereen. ZorgDomein voldoet aan de hoogste standaarden op het gebied van digitale veiligheid.

Over ZorgDomein

ZorgDomein is opgericht in 2000 als een van de eerste digitale dienstverleners in de zorgsector. Inmiddels gebruiken vrijwel alle huisartsen en ziekenhuizen in Nederland het onafhankelijke en innovatieve digitale platform, waarvan ZorgDomein Patiëntoverleg deel uitmaakt.

 

ZorgDomein Patiëntoverleg