Nieuws

Patiënt naar VV&T-instelling; sneller en beter geholpen in de regio

Sneller, veiliger en vollediger een patiënt verwijzen, korte lijnen tussen zorgverleners in de regio en een overzichtelijk zorgaanbod van de VV&T-organisaties (Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg) in Zuid-Holland Noord. Een primeur voor deze regio, waarin de acht grootste VV&T-organisaties tegelijkertijd gebruik zijn gaan maken van ZorgDomein.

Vanaf 1 februari gebruiken ActiVite, Alrijne Zorggroep, DSV Verzorgd Leven, Groot Hoogwaak, Libertas Leiden, Marente, Topaz en WIJdezorg samen met alle huisartsenpraktijken in de regio ZorgDomein. Huisartsen – die ZorgDomein al gebruiken om patiënten naar ziekenhuizen en de GGZ te verwijzen – verwijzen hun patiënten nu ook digitaal naar verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg. Onvolledige en / of onleesbare verwijzingen zijn daarmee verleden tijd geworden.

Relevante informatie raadplegen

De meeste huisartsen in de regio zijn al jarenlang enthousiast gebruiker van ZorgDomein. Inmiddels zijn de eerste 1000 verwijzingen succesvol via ZorgDomein verstuurd: “Geen gepriegel meer met de pen en het scannen van formulieren. Bovendien start ik de verwijzing vanuit mijn eigen systeem, waardoor ik relevante contextinformatie goed mee kan geven. Dit is veiliger voor de patiënt.”, zegt Frank den Heijer, huisarts in Alphen aan den Rijn. De acht VV&T-organisaties ervaren dit voordeel ook. Mariëlle Putters, specialist ouderengeneeskunde bij WIJdezorg: “In plaats van met de hand ingevulde formulieren, ontvangen wij de informatie nu digitaal. Dit vermindert de kans op fouten.” De verwijzing is nu vollediger, sneller en veiliger te realiseren, hier zijn patiënten bij gebaat.

Brede samenwerking

Sleutelnet, het samenwerkingsverband van alle zorgverleners en de zorgverzekeraars in de Regio Zuid-Holland Noord op het gebied van digitale informatie-uitwisseling, voerde de regionale coördinatie van het project. Regionaal projectleider Christi Ouwerkerk: “Landelijk gezien zijn al 150 VV&T-organisaties aangesloten op ZorgDomein. Dit is echter een uniek project. Zuid-Holland Noord is de eerste regio in Nederland waarin acht VV&T-organisaties en huisartsen gezamenlijk besluiten gebruik te maken van ZorgDomein.” Directeur Jasper van Sambeek: “Het digitaliseren van deze verwijsstroom is een mijlpaal in de samenwerking tussen de VV&T-organisaties en huisartsen in deze regio, die met dit project nog sterker is geworden.”

livegang Sleutelnet

Er is een uitgebreid traject voorafgegaan aan deze implementatie. Huisartsen, verenigd in LHV-kring Rijnland & Midden-Holland en Netwerk Zorgorganisaties Leiden en Omstreken (NZLO, het samenwerkingsinitiatief van vijf zorggroepen), en de VV&T-organisaties hebben met Sleutelnet onderzocht welke oplossing het meest geschikt was. Daarna hebben zij samengewerkt om de verwijzing van de huisarts naar de VV&T-organisaties in de regio te digitaliseren.