Nieuws

Optimale gebruikerservaring bieden en de zorg ontzorgen

Als geen ander weet Gerben van Oorsouw hoe zorgverleners met ZorgDomein omgaan; al tien jaar geeft hij trainingen aan huisartsen en andere verwijzers. Die kennis en ervaring zet hij nu in om het gebruiksgemak verder te verhogen én nieuwe groepen verwijzers op ZorgDomein aan te sluiten. Gerben: “Het enthousiasme van mensen die voor het eerst de mogelijkheden van ZorgDomein zien, dat blijft geweldig.”

Wat houdt je functie in?

“Ik noem mezelf wel eens de ‘productpsycholoog’ van ZorgDomein. Ik heb inmiddels een half miljoen kilometer door Nederland gereden om training te geven, dus ik heb goede voelsprieten ontwikkeld voor de eisen die huisartsen en andere zorgverleners aan ZorgDomein stellen. Die kennis gebruik ik nu voor de verbetering van onze producten. Bij Customer Support willen we echt negens scoren, door huisartsen en andere gebruikers op alle mogelijk manieren te ondersteunen. Hun gebruikerservaring moet optimaal zijn én ze moeten goede kwaliteit zorg kunnen leveren, dus zonder moeite een perfecte verwijsbrief kunnen schrijven.
Verder help ik bij de marktontwikkeling, door te zorgen dat ook nieuwe groepen verwijzers zoals psychologen, specialisten oudergeneeskunde en kinderartsen ons platform gaan gebruiken. Zo was ik laatst bij de GGD-jeugdartsen van Friesland, die werden helemaal enthousiast toen ze al die verwijsmogelijkheden zagen, met het hele zorgaanbod en alle toegangstijden erbij. Dat was nou echt een tool waar ze op zaten te wachten.”

Hoe bevalt het bij ZorgDomein?

“Toen ik hier kwam zei Walter Balestra, de CEO: dit wordt wel een druk jaar, want we gaan van vijf naar tien aangesloten ziekenhuizen. Maar die groei hield de afgelopen tien jaar niet op! We ontwikkelden ons van een startup naar een blijver, en van een van lokale verwijstool naar landelijk platform. De enorme groei vraagt ook intern om een andere dynamiek: we moeten meer personeel aansturen, mensen aan ons binden. Het is hier geen seconde saai, er is altijd weer iets om je tanden in te zetten. Dat vind ik persoonlijk het leukst aan het werken bij ZorgDomein. En de instelling van mijn collega’s, die bij al die veranderingen wél hetzelfde is gebleven. Iedereen is betrokken en enthousiast, iedereen wil iets bijdragen.”

Welke rol wil ZorgDomein op termijn spelen?

“Een trend die je momenteel ziet, is dat de patiënt steeds meer leidend is in het zorgproces. Dat begint met de vraag: wat ís goede zorg voor jou? Iedereen wil weer wat anders. De een kijkt naar de ervaring van de specialist of de kwaliteit van de afdeling, de ander wil vooral snel geholpen worden of juist een ziekenhuis in de buurt. Steeds meer verwijzers laten patiënten mee kijken en kiezen. Zo kiest de patiënt steeds meer zelf de zorg die past. Dan verhoog je de kwaliteit van de zorg, zoals de patiënt die ervaart.”

Nog andere trends om op in te spelen?

“De nadruk in de zorg ligt steeds meer op preventie dan op genezing: het verschuift van cure naar care. Preventie is natuurlijk iets voor de eerstelijnszorg, en dat zie je terug in de richtlijnen van de overheid. We moeten de zorg organiseren rondom de patiënt, laagdrempelig en toegankelijk, met de zorgverlener in de buurt. ZorgDomein draagt bij aan de versterking van die eerste lijn, bijvoorbeeld met de zorgmessenger Patiëntoverleg.
Een voorbeeld: je bent huisarts en een van je patiënten is gedotterd. Die hartpatiënt blijft bij je in de praktijk. Maar als zijn conditie achteruitgaat of je hebt om een andere reden twijfels, dan kun je de specialist als back-up gebruiken. Zonder eindeloze, ingewikkelde telefoontjes of – overigens verboden – mailtjes, maar gewoon via een duidelijke, veilige zorgmessenger. Dus naast voordelen als keuze en kwaliteit biedt ZorgDomein nog een extra waarde: beter contact met collega’s, dus betere samenwerking. Op die manier willen we de zorg ontzorgen.”

Gerben