Nieuws

NIEUW: rapporteren zonder ZorgDomein-verwijzing

Verstuur rapportage

Goed nieuws voor paramedici en vrijgevestigden in de GGZ die via ZorgDomein snel en veilig de huisarts willen informeren over de behandeling. Deze rapportage is voortaan óók mogelijk zonder voorafgaande verwijzing via ZorgDomein. Een handige nieuwe functie voor disciplines die direct toegankelijk zijn, zoals fysiotherapie, én voor zorgverleners die vaak verwijzingen ontvangen buiten ZorgDomein om. Twee praktijken vertellen over hun eerste ervaringen: “Goed beveiligd, overzichtelijk en superhandig.”

Beveiligde omgeving

Bij Fysiotherapeut Leek, op de grens van Groningen en Drenthe, komt de ruime meerderheid van de patiënten rechtstreeks binnen, dus zonder verwijzing van de huisarts. “De meeste mensen weten inmiddels dat je vaak directe toegang hebt tot de fysiotherapeut”, zegt Anita Hut, administratief medewerker van de praktijk. “Vooral patiënten die vaker voor een behandeling bij ons langskomen, doen dat zonder verwijzing. In veel gevallen vindt de fysiotherapeut het wél belangrijk om de behandeling aan de huisarts te melden; die kan de informatie dan weer toevoegen aan het patiëntendossier. Vroeger stuurden we zo’n rapportage via beveiligde mail, maar we geven de voorkeur aan een beveiligde, geïntegreerde omgeving zoals ZorgDomein. Bovendien is het handig om alle verwijzingen en rapportages in één overzicht te hebben.“

Superhandige tool

Ook andere zorgverleners zien rapporteren zonder voorafgaande verwijzing via ZorgDomein als een uitkomst. Derma2Care, een keten met vestigingen in zeven steden in de Randstad, heeft de functie de afgelopen maanden al tientallen keren gebruikt. “We hadden wat in te halen”, zegt huidtherapeut Sophie Vleugels. “Tot voor kort verstuurden we die rapportages over de mail of via de post, maar daarmee zijn we gestopt vanwege de verscherpte AVG-wetgeving. Hierdoor is er wat achterstand ontstaan, totdat we dit jaar een aansluiting op ZorgDomein kregen. Voor ons is dit een superhandige tool: rapporteren aan de huisarts is via ZorgDomein niet alleen veilig, maar gaat ook lekker snel. Nu kunnen we de huisarts regelmatig op de hoogte houden van de voortgang, en samen de behandeling in goede banen leiden.”

Samenwerken en profileren

Derma2Care ontvangt overigens nog steeds veel verwijzingen op papier, ook omdat nog niet alle huisartsen weten dat de huidtherapeuten op ZorgDomein te vinden zijn. “Ook daarvoor is het handig dat we nu kunnen terugrapporteren zonder voorafgaande digitale verwijzing”, zegt Sophie. En er is nóg een geval waarin de nieuwe functie volgens haar zijn waarde zal bewijzen: “Als iemand rechtstreeks naar ons toekomt voor huidtherapie, dan stellen we eerst een gedegen anamnese. Gaat het puur om een cosmetische ingreep, dan speelt de huisarts daar verder geen rol in. Maar als de behandeling een medisch karakter heeft of we constateren een ‘rode vlag’, dan sturen we een cliënt altijd eerst terug naar de huisarts. Ook voor zo’n ‘terugverwijzing’ is de rapportageknop ideaal. Je kunt precies uitleggen welke aandoening of welk risico je hebt geconstateerd en welke behandeling er mogelijk is. Op die manier werk je nauw samen met de huisarts én zet je je discipline goed op de kaart.”

Functionaliteit uitbreiden

“Rapporteren zonder voorafgaande verwijzing was een veelgehoorde wens vanuit paramedici en vrijgevestigden in de GGZ”, zegt Sander Knotnerus, die vanuit ZorgDomein nauw bij het project betrokken is. “Vandaar dat we dit jaar hard hebben gewerkt om deze functie toe te voegen: de knop ‘Verstuur rapportage’ staat bovenin het overzichtscherm in ZorgDomein. Vooralsnog kunnen alleen paramedici en vrijgevestigden in de GGZ de functie gebruiken; bij gebleken succes voegen we ook andere groepen toe. We willen dat zorgverleners zo veel mogelijk waarde uit ons platform halen; daarom zijn we voortdurend bezig om de functionaliteit te verbeteren en uit te breiden.”