Nieuws

Met Interoperabiliteit valt binnen de zorg nog veel winst te behalen

ZorgDomein Gido
Gido Duif wilde ooit arts worden, maar had zoals dat heet ‘een passie voor techniek’. De studie Medical informatics bleek hem op het lijf geschreven. Bij ZorgDomein werkt hij bij het team Interoperabiliteit, dat ervoor zorgt dat informatiesystemen via ZorgDomein met elkaar kunnen communiceren. Gido: “IT-oplossingen kunnen zorgen voor cruciale winst in de zorglogistiek.”

Wat houdt je functie in?

“Wij zorgen ervoor dat ZorgDomein kan koppelen met informatiesystemen in de zorg. Aanvankelijk regelde ZorgDomein met name de digitale verwijzing tussen de huisarts en het ziekenhuis. Maar gebruikers willen steeds meer soorten gegevens uit het dossier kunnen versturen en ontvangen. Daarvoor moeten nieuwe koppelingen gerealiseerd worden met informatiesystemen van verwijzers en zorgaanbieders.”

Wat doe je precies?

“Aan de ene kant houd ik me bezig met het ontwerp van het platform waarop al die systemen met elkaar kunnen praten. Rond de tijd dat ik bij het team kwam, zo’n drie jaar terug, zijn we gaan werken volgens de geldende standaarden en inmiddels lopen we daarin zelfs voorop met de ZorgDomein HL7 FHIR Interface."

"Verder begeleid ik de implementaties van nieuwe koppelingen bij klanten. Soms wil een zorginstelling graag met ZorgDomein gaan werken, met als voorwaarde dat de verwijsdata automatisch in hun patiëntendossier terechtkomen. Dan ga ik met de leverancier van hun informatiesysteem overleggen of er een koppeling mogelijk is. Meestal is dat veel werk, want ieder informatiesysteem is weer anders. De verschillen zitten vooral in de taal waarin ze communiceren en in de manier waarop ze hun data opslaan."

"Bij de eerste implementatie van zo’n koppeling zit ik dus veel bij de klant. Werkt het systeem, is het handig en veilig? Als de klant aangeeft dat hij tevreden is, stap ik uit het project. Dan is de koppeling ook op grotere schaal te gebruiken. Voor mijn werk overleg ik dus veel: met techneuten binnen en buiten ZorgDomein, maar ook met andere afdelingen: van Commercie en Communicatie tot Service en Support.”

Hoe kwam je bij ZorgDomein terecht?

“Als kind wilde ik arts worden, maar ik had zoals dat zo mooi heet ‘een passie voor techniek’. Ik was altijd met computers aan het rommelen. Toen ik was uitgeloot voor geneeskunde, schreef ik me in voor Medical informatics: daar leer je zowel code als medische taal. Ik kan dus de vertaalslag maken tussen de medicus en de technicus, vanuit mijn rol als consultant. Achteraf ben ik blij dat ik deze afslag heb genomen. Tijdens mijn studie bleek dat ik wel een erg romantisch beeld had van het werk van een dokter. Dit werk past veel beter bij me. Ik heb nog altijd affiniteit met gezondheidszorg: zorg maakt van de wereld een betere plek en het is supergaaf om daaraan een bijdrage te kunnen leveren."

"ZorgDomein ontdekte ik toevallig via Google. Ik heb ze opgebeld, werd uitgenodigd voor een gesprek en een maand later was ik in dienst. Een baan vinden is met mijn achtergrond niet moeilijk. Interoperabiliteit is hot en de zorg loopt daarin echt achter bij andere branches. Er valt ook veel winst te behalen door IT-implementaties. De zorglast wordt namelijk steeds groter en de kwaliteit van zorg mag natuurlijk niet verminderen. Winst in de zorglogistiek is daarom cruciaal.”

Hoe gaat jouw vak zich ontwikkelen?

“Zoals ik zei, zijn we proactief bezig. We ontwerpen en ontwikkelen nu een nieuw koppelsysteem volgens de allernieuwste standaarden op dat gebied: HL7 FHIR. Het is heel laagdrempelig en de koppelingen die je ermee kunt maken, zijn dynamisch te gebruiken voor het meesturen én het ontvangen van data. Met de implementatie zullen we nog wel een paar jaar zoet zijn, want de gezondheidszorg is nu eenmaal niet erg voortvarend. Verder werken we ernaar toe dat klanten een koppeling geheel zelfstandig kunnen activeren en gebruiken. Als dat eenmaal mogelijk is, gaan er weer andere zaken spelen, zoals het toevoegen van nieuwe functionaliteiten. Kortom: ons werk zal zich verplaatsen.”