Maatschappelijk jaarverslag 2022

Wij geloven in een wereld waarin de best mogelijke zorg voor iedereen bereikbaar is. Zorg in de vorm van mensenwerk met persoonlijke aandacht en zorg voor de patiënt. Dit kost tijd: tijd die zorgprofessionals willen besteden aan het welzijn van hun patiënt, maar nog te veel gaat naar andere werkzaamheden. Met technologie willen wij zorgvraag en -aanbod beter verbinden: zorgverleners helpen met het vinden, kiezen en regelen van de best mogelijke zorg voor hun patiënt. Sneller, makkelijker en beter. Hier zetten wij ons al meer dan 20 jaar voor in. We helpen zorgtrajecten zo goed mogelijk te laten verlopen. Voor de beste zorgmatch, beter verbonden zorgprofessionals, meer betrokken patiënten en de juiste informatie op de juiste plek.

In ons Maatschappelijk Jaarverslag kan je lezen hoe ZorgDomein in 2022 is doorontwikkeld om samenwerking in de zorg nog verder te verbeteren en we door het benutten van technologie meer ruimte maken voor mensenwerk in de zorg. 

Relevante oplossingen

In 2022 werkten we hard door aan relevante diensten voor de zorg. Dit leidde tot mooie resultaten. Met de digitale oplossing Transfer kunnen we de verplaatsing van zorg uit de ziekenhuizen naar vervolgzorg optimaal ondersteunen. Via ons Meekijkconsult kan de huisarts op afstand een specialist inschakelen, wat onnodig dure consulten voorkomt én comfortabel is voor de patiënt. Tot slot is de acquisitie van Caresharing is een belangrijke stap voor ZorgDomein om netwerkzorg en multidisciplinair samenwerken echt te laten gaan werken voor de zorg in Nederland. Het is daarbij een ontwikkeling die ook antwoord geeft op delen van het Internationaal Zorgakkoord (IZA). De combinatie van netwerkzorg, digitalisering en reikwijdte van ZorgDomein maakt dat alles kostenefficiënt kan worden ingezet en de consument meer in regie komt. Het is daarom een goede lange termijn investering waarmee ZorgDomein de zorg verder kan ondersteunen.

Samenwerken voor verbeteren digitalisering 

Naast een voorwoord met algemeen directeur Dick Gorris, een interview met RvC voorzitter Pauline Meurs, een introductie op onze missie en strategie en een overzicht van de kerncijfers en de impact die we leveren, komen in het Maatschappelijk Jaarverslag ook verschillende gebruikers en samenwerkende partijen aan het woord. Bij ZorgDomein trekken we namelijk het liefst samen op met onze gebruikers. Dat zie je ook terug in de ontwikkelingen in het jaaroverzicht. We lichten er alvast drie voor je uit: 

Highlights, ontwikkelingen en innovaties 2021

 • Januari: NVvP en ZorgDomein gaan voor intensieve samenwerking
  De Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP) is de eerste beroepsvereniging waarvan de deelnemers collectief zijn aangesloten op ZorgDomein. ZorgDomein en de podotherapeuten zien de overeenkomst als een mooie kans om samen de digitale ondersteuning tussen eerstelijns professionals te verbeteren. Via ZorgDomein is de huisarts goed op de hoogte van het zorgaanbod van de podotherapeuten, weet de podotherapeut precies waar de patiënt voor komt en is de patiënt goed geïnformeerd op zijn eerste afspraak.
  “ Met de technologie die ZorgDomein ontwikkelt, kunnen we als podotherapeuten nog beter onze professionele rol binnen het zorgnetwerk invullen en de voet- en beweegzorg in Nederland verder verbeteren.“ , aldus Michel Boerrigter, bestuurslid van de NVvP.

 • Mei: Eenvoudig online een afspraak voor de prikpost maken
  Sinds corona kunnen patiënten vaak alleen op afspraak naar de prikpost. Een afspraak maken kan telefonisch, maar online is een stuk handiger voor patiënt én laboratorium. Om dat te vereenvoudigen, ontwikkelden ZorgDomein en Serviceware Benelux een gezamenlijke oplossing: de afspraakplanner in de Digitale Patiëntreis. Het werkt heel eenvoudig: als een huisarts bij een patiënt bloed wil laten prikken, stuurt hij de aanvraag naar het lab en ontvangt de patiënt een e-mail van ZorgDomein. De patiënt opent de e-mail, logt veilig in met tweefactor-authenticatie en kan vervolgens letterlijk met één druk op de knop door naar de afspraakplanner, waarin de relevante gegevens al zijn ingevuld.
  “ We zijn onderdeel van Serviceware Benelux dat zich specialiseert in alles wat met serviceplanning te maken heeft. 10 jaar geleden begonnen we met de automatisering van de planning in laboratoria. In 2020 ontwikkelden we een webwidget waarmee patiënten voor bloedafname een afspraak kunnen maken. Toch merkten we dat nog veel patiënten de afspraak telefonisch maken; dat is een kostenpost voor laboratoria. Vandaar dat we ZorgDomein benaderden om samen te werken.” zegt Ryan van Lierop, manager Sales, Serviceware Benelux

 • September: Aanvragen Bevolkingsonderzoek Nederland nu ook digitaal via ZorgDomein
  Na een succesvolle pilot kunnen verwijzers sinds september via ZorgDomein digitaal Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker aanvragen. Met het Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker worden vrouwen tussen de 30 en 60 jaar getest op het risico van baarmoederhalskanker. Per jaar verstuurt Bevolkingsonderzoek Nederland ongeveer 600.000 uitnodigingen voor dit onderzoek. Eerder verliep het hele proces – van uitnodiging tot afhandeling – op papier. Nu is het proces van aanvragen gedigitaliseerd.

Financiële ontwikkeling

20,5 miljoen verwijzingen, diagnostiekaanvragen, teleconsulten en rapportages verwerkte ZorgDomein in 2022. Steeds meer zorgprofessionals maken gebruik van ZorgDomein. Dit resulteerde in 2022 in een omzetgroei, maar ook een toename van de kosten. Het aantal zorgaanbieders op ZorgDomein is 22% gestegen ten opzichte van 2021; van 5.100 naar 6.200. Als gevolg van het toegenomen aantal zorgaanbieders steeg de omzet naar 27,3 miljoen euro, een toename van 11,5% ten opzichte van 2021. In 2022 stegen ook de kosten naar 19,9 miljoen euro. Wat overblijft, is de nodige financiële ruimte om onze financiële verplichtingen te voldoen, bedrijfsrisico’s op te kunnen vangen en toekomstige investeringen aan te gaan, zoals wordt beschreven in het Maatschappelijk Jaarverslag.

Artikel delen?

Deel dit artikel op je eigen tijdslijn.

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen ZorgDomein.
Je ontvangt deze dan enkele keren per jaar.

Het laatste nieuws

Om vindbaarheid te verbeteren, past ZorgDomein AI-technieken toe om de zorgvraag en het zorgaanbod ...

Dit jaar doneert ZorgDomein per ingevulde vragenlijst €1 aan Stichting GNAO1 Nederland. ...