Wilma Noteborn van Lionarons GGZ: “Gezien de positieve ervaringen gaan we er zeker mee door.” Ook andere GGZ-aanbieders en zorggroepen in Nederland kunnen eenvoudig met het GGZ-meekijkconsult van start.
Wilma Noteborn werkt bij Lionarons GGZ, een organisatie voor ambulante geestelijke gezondheidszorg in Limburg. Als manager ketenzorg onderhoudt zij onder meer contacten met huisartspraktijken. Wilma Noteborn: “Tijdens een van onze gesprekken vroeg een huisarts: waarom biedt jullie organisatie eigenlijk geen meekijkconsult via ZorgDomein aan? Het leek me een terechte vraag. Bij somatische vragen kunnen huisartsen en praktijkondersteuners al jaren op die manier een beroep doen op specialistische kennis, dus waarom niet bij GGZ?”
Onnodige verwijzingen voorkomen
Nadat ze had vastgesteld dat haar eigen organisatie wilde meewerken, vroeg Noteborn subsidie aan bij Versterking Eerste Lijn Zuid-Nederland (VEZN), een innovatiebudget van zorgverzekeraars CZ en VGZ. Met dit budget kon Lionarons GGZ de functionaliteit Meekijkconsult laten inrichten bij ZorgDomein. De aanvraag kwam onder meer terecht bij René Bekhuis, zorginkoper huisartsenzorg bij CZ én verantwoordelijk voor versterking van de eerste lijn en ketenzorg.
René Bekhuis: “Consultatie door de huisarts bij een specialist is natuurlijk niet nieuw en bij somatiek kan dat al langer via een meekijkconsult. Maar ook in de geestelijke gezondheidszorg bestaan lange wachtlijsten, dus het is goed om te zorgen dat patiënten ook daar snel op de goede plek zitten. Het meekijkconsult, waarbij in dit geval de psychiater de huisarts ondersteunt, helpt om onnodige verwijzingen te voorkomen. Vandaar dat we dat met subsidie vanuit de VEZN graag ondersteunden: om de omgeving klaar te maken en hindernissen voor het GGZ-meekijkconsult weg te nemen. Het is een nieuwe stap in de ontwikkeling, die ten opzichte van bellen en verwijzing veel tijdwinst oplevert.”
Asynchroon, dus heel goed planbaar
Leereffect voor huisarts en POH-GGZ
Idee uit het werkveld
Wilma Noteborn: “Het meekijkconsult is een mooie en nuttige vorm van samenwerking. Ik vind het ook leuk dat het idee uit het werkveld komt en daarna door alle partijen is omarmd en uitgewerkt. Het meekijkconsult werkt bij GGZ deels anders dan bij somatische zorg: je zult niet snel een foto meesturen zoals bij bijvoorbeeld dermatologie. De term ‘meekijkconsult’ vind ikzelf dan ook wat verwarrend, want in principe hoeft de specialist de patiënt niet te zien. Het is eerder een ‘meedénkconsult’, want het gaat om schriftelijke informatie. Wat dat betreft, levert het meekijkconsult voor de psychiaters en GZ-psychologen nog wel een leermoment op. In de geestelijke gezondheidszorg zijn we vaak nogal uitgebreid in onze verslaglegging, maar de huisarts wil een kort en bondig antwoord. Dat vraagt een andere manier van rapporteren. Zoiets merk je pas als je in elkaars werkveld werkt. Gezien de positieve ervaringen gaan we er hier in Zuid-Limburg gewoon mee door en ik zou het andere regio’s zeker aanraden om hiermee te starten.”
Subsidie voor starten GGZ-meekijkconsult
Succesvolle initiatieven als deze moeten eigenlijk zo snel mogelijk in het hele land beschikbaar komen. En opschaling kan: het is een landelijke regeling, dus iedere zorggroep kan hiervan gebruik maken.”