Hybride event van ZorgDomein meer dan geslaagd!

Een korte impressie van deze dag

Op dinsdag 5 oktober gingen we tijdens het ZorgDomein event in gesprek met zorginstellingen, huisartsen, leveranciers en zorggroepen over digitale transformatie in de zorg. Meer dan honderd genodigden, onder wie veel ZorgDomein-coördinatoren, komen na lange tijd weer fysiek bij elkaar bij Buitenplaats Kameryck – eindelijk kan het weer. Nog eens honderden relaties volgen via een livestream het plenaire gedeelte. Met interessante bijdragen van algemeen directeur Dick Gorris, keynote speaker Marcel Levi en een paneldiscussie van experts op het podium én in de zaal. In dit artikel een korte impressie; de learnings van deze dag delen we de komende weken.

‘Het is net een tv-programma, met live publiek in de zaal en ruim 700 kijkers achter het scherm’, zegt dagvoorzitter Meike de Jong bij de start van het event. Zo’n hybride opzet was twee jaar geleden ondenkbaar: dat laat goed zien dat de coronatijd de digitalisering een enorme impuls heeft gegeven. Hoe houden we dat momentum in de zorg vast? En hoe helpt de digitale transformatie de zorg verder? Die vragen staan op deze dag centraal.

ZorgDomein borgt publiek belang

Dagvoorzitter Meike de Jong met Algemeen directeur Dick Gorris

Om te beginnen vraagt Meike de Jong aan Dick hoe ZorgDomein zelf de afgelopen twee jaar is doorgekomen. Hij vertelt het publiek onder meer over de bestuurlijke verbeteringen: de oer-Hollandse Rabobank is ingestapt als hoofdaandeelhouder en de Raad van Bestuur is uitgebreid om de governance beter te regelen. Dick: “Na 20 jaar zijn we uitgegroeid tot een fors bedrijf dat actief is in het publieke veld. Goed dus om het publieke belang te borgen.”
Ook beschrijft hij wat ZorgDomein deed om tijdens de crisis zorgmedewerkers en de NZA bij te staan en hoe er nieuwe initiatieven zijn uitgerold zoals ZorgDomein Transfer. En wat verwacht hij van deze dag? Dick: “Ze hebben het altijd over goed luisteren, maar op dit live event kunnen we eindelijk ook weer eens de hartslag voelen en zien of mensen blij kijken.” Dat is overigens zeker het geval.

‘Digitalisering is geen utopie’

Marcel Levi op het ZorgDomein event

Keynote speaker is Marcel Levi, voorzitter van de NWO en voormalig ziekenhuisbestuurder in Amsterdam en Londen. Volgens hem kan digitalisering de zorg nu, maar ook in de toekomst écht veiliger, efficiënter en plezieriger maken. Dan gaat het vooral om betere logistiek, zoals ZorgDomein die levert. Marcel Levi: “Nu ik na vijf jaar weer op het AMC rondloop, zie ik hoeveel er is verbeterd. Er zijn vooral veel meer correcte verwijzingen. Vroeger moesten patiënten die binnenkwamen vaak eerst langs het lab, dat leverde veel gemopper op. Ook de mogelijkheid dat een arts vóór de verwijzing een zorgprofessional consulteert is een geweldige vooruitgang. Dat is van alle kanten goedkoper, beter en plezieriger.”
Kunnen we door digitalisering ook betere diagnoses stellen of griepgolven voorspellen? Marcel Levi tempert de al te hoge verwachtingen: IBM’s digitale Dr. Watson, de Big Data van Google Flu Trends en ‘precision medicine’ – ze hebben hun beloften allemaal (nog) niet ingelost. Ondertussen is de computer wél goed in patroonherkenning en dat levert veel winst op, bijvoorbeeld bij radiologie en het lezen van retina- en hersenscans. Marcel besluit: “Digitalisering is geen utopie, maar pas op voor de hype.”

Levendige discussie met panel én publiek

Voor de paneldiscussie krijgt Marcel Levi gezelschap van Maarten Koks (Head of sales bij ZorgDomein), Fardoe Hoefnagel (Manager zorg & bedrijfsvoering bij de Noordwest Ziekenhuisgroep) en Jochen Cals (huisarts én hoogleraar Effectieve Diagnostiek in Maastricht). Ook het publiek geeft enthousiast zijn mening over de stellingen. Een indruk van de discussie:

Stelling: De patiënt moet zelf kunnen kiezen tussen digitale en fysieke zorg.

Dit vindt het panel geen recht, maar iets om te bepalen in gesprek tussen zorgverlener en patiënt. Jochen Cals plaatst daarbij wel een kanttekening als huisarts: “Digitaal contact kan eigenlijk pas als eenmaal een band is opgebouwd, en daarvoor is een fysiek consult beter.”

Stelling: De samenwerking in de regio gaat prima, ook zonder gestructureerde uitwisseling.

Over het algemeen krijgt de huidige samenwerking net een voldoende. Fardoe Hoefnagel: “Maar standaardisatie is echt nodig om het op een hoger plan te krijgen. En dat valt niet mee, want ziekenhuizen en VVT’s hebben allemaal hun eigen systeem.”

Stelling: Digitalisering is noodzakelijk om innovatie schaalbaar te maken.

Dat is, in de woorden van Marcel Levi, een inkoppertje. “Maar daarvoor is wél acceptatie door de patiënt nodig. Organiseer bypasses voor digibeten. Zorg dat digitalisering de zorgverlener helpt in plaats van irriteert: richt je vooral op betere logistiek.”

Stelling: Hoe levert de inzet van technologie meer ruimte op voor mensenwerk?

Veel gehoord antwoord is: door maatwerk te leveren. Maarten Koks: “Dankzij ICT kun je minder complexe zorgvragen veel sneller verwerken, zodat je aan intensieve zorg meer tijd en aandacht kunt besteden.”

Na de paneldiscussie zwaait Meike de Jong het ’thuispubliek’ uit, maar in Kameryck is het event verre van afgelopen. Het publiek wacht nog een plenaire middagsessie én een aantal themasessies in klein comité; daarover de komende weken meer nieuws.

Terugkijken: live stream 5 oktober 2021

Heb je (een deel van) de live stream gemist? Of wil je hem graag delen met collega’s of andere geïnteresseerden? Bekijk de sessie dan hier terug:

Timing:

  • 5:18 – 18:50 | Opening Dick Gorris (CEO ZorgDomein)
  • 19:00 – 52:05 | Keynote van hoogleraar en internist Marcel Levi
  • 52:45:00 – 01:44:07 | Interactief gesprek over digitale transformatie in de zorg

Artikel delen?

Deel dit artikel op je eigen tijdslijn.

Het laatste nieuws