De afgelopen week hebben huisartsen in Nederland gemiddeld 27,5* procent minder patiënten verwezen naar ziekenhuizen en zelfstandige klinieken voor medisch specialistische zorg dan dat zij normaal doen. Landelijke cijfers, afkomstig van zorgplatform ZorgDomein, laten zien dat de hoeveelheid uitgestelde zorg sinds de start van de pandemie nu is opgelopen tot bijna 1,2 miljoen verwijzingen. Voor de zorg een enorme uitdaging. Inzicht in de urgentie van gevraagde zorg en inzicht in actuele toegangstijden op behandelniveau is nu essentieel voor het verminderen van de grote afschaling van de reguliere zorg.
Sinds de aanscherping van de maatregelen op 28 september om verdere verspreiding van corona tegen te gaan, is het aantal verwijzingen van patiënten van huisarts naar het ziekenhuis of zelfstandige kliniek gedaald. Momenteel vinden één op de vier verwijzingen (27,5%) niet plaats, waar dat in normale omstandigheden, zonder Corona, wel de verwachting was. Dit is zorgwekkend, want het aantal uitgestelde verwijzingen sinds maart 2020 is verder opgelopen naar bijna 1,2 miljoen verwijzingen voor medisch specialistische zorg.
Samenwerking tussen zorgverleners
Om zo veel mogelijk patiënten te voorzien van de zorg die zij nodig hebben is het noodzakelijk dat huisartsen inzicht hebben waar reguliere zorg wordt afgeschaald en waar deze nog wel doorgang vindt. ZorgDomein biedt dit inzicht aan nagenoeg alle huisartsen. Ziekenhuizen en zelfstandige klinieken kunnen de toegangstijden tot op het niveau van elk specifiek zorgaanbod, oftewel behandeling passend bij de zorgvraag, goed tonen op ZorgDomein. Daarnaast worden huisartsen en zorgaanbieders geholpen om bij het aanvragen van zorg de urgentie te classificeren conform onderlinge afspraken.
“ZorgDomein heeft nagenoeg het volledige inzicht in hoeveel zorg er gevraagd wordt. En ziekenhuizen en zelfstandige klinieken hebben op ZorgDomein de mogelijkheid om continu te tonen wat de toegangstijden zijn per reguliere zorgbehandeling of zorgpad die zij leveren. Een eenvoudig stuurwiel om de vraag goed te kunnen dirigeren. Op die manier zorgen we er allemaal voor dat de uitgestelde zorg beperkt zal worden, en patiënten de juiste urgentie en behandeling krijgen.”, aldus Dick Gorris, CEO van ZorgDomein.
* De 27,5% totale daling bestaat uit 19% minder verwijzingen en aanvragen diagnostiek (niet lab) dan in diezelfde periode in 2019, en 8,5% voor de verwachte groei van het aantal verwijzingen in 2020 gebaseerd op de gerealiseerde groei in de eerste periode van 2020 (pre-corona).
In de cijfers neemt ZorgDomein ook beeldvormende en functionele diagnostiek mee. We zien namelijk ook in de diagnostiekaanvragen bij ziekenhuizen en zelfstandige klinieken een daling. Bovendien vindt het diagnostisch onderzoek plaats in de ziekenhuizen en klinieken en kan het leiden tot nog meer benodigde medisch specialistische zorg. Beeldvormende diagnostiek in ziekenhuizen en zelfstandige klinieken bestaat uit onderzoek waarbij een beeld van het inwendige van het lichaam wordt gemaakt. Denk aan röntgenfoto’s en MRI-scans. Functionele diagnostiek in ziekenhuizen en zelfstandige klinieken gaat om onderzoek naar het feitelijke beperkingenniveau van de patiënt en de mogelijkheden om te behandelen.