Daling in aantal verwijzingen, zowel bij ziekenhuizen als zelfstandige klinieken

De daling in het aantal verwijzingen en aanvragen diagnostiek (excl. lab) naar medisch specialistische zorg is ook in week 43 terug te zien in ZorgDomein. De afgelopen week hebben huisartsen in Nederland gemiddeld 21,3 % minder patiënten verwezen naar ziekenhuizen en zelfstandige klinieken voor medisch specialistische zorg dan verwacht. Hiermee is het stuwmeer aan uitgestelde verwijzingen nog verder opgelopen. Waar het in week 42 ging om bijna 1,2 miljoen, zijn daar afgelopen week nog weer 33.000 verwijzingen bijgekomen en zijn we de 1,2 miljoen gepasseerd.
 
Verwijzingen t/m week 43

Verschil ziekenhuizen en zelfstandige klinieken

  1. Splitsen we ziekenhuizen en zelfstandige klinieken op, dan zien we dat in de afgelopen week bij ziekenhuizen de daling van verwijzingen en aanvragen diagnostiek (excl. Lab) 23% is , terwijl bij zelfstandige klinieken te zien is dat het om een daling van 6% gaat.
  2. Ook is er een verschil in het stuwmeer van uitgestelde verwijzingen en aanvragen diagnostiek (excl. Lab). Bij ziekenhuizen is dit opgelopen naar 1.135.288, en bij zelfstandige klinieken is dit 104.382.
* 21% totale daling bestaat uit 12,5% minder verwijzingen en aanvragen diagnostiek (niet lab) dan in diezelfde periode in 2019, en 8,5% voor de verwachte groei van het aantal verwijzingen in 2020 gebaseerd op de gerealiseerde groei in de eerste periode van 2020 (pre-corona)

Artikel delen?

Deel dit artikel op je eigen tijdslijn.

Het laatste nieuws