Nieuws

5 vragen aan Anja van Loon over ontwikkelingen rondom ZorgDomein voor praktijken

Vertel eens, wie ben je en wat doe je bij ZorgDomein?

Sinds 1,5 jaar houd ik mij binnen ZorgDomein bezig met het aansluiten van eerstelijnspraktijken (zoals fysiotherapeuten, optometristen, podotherapeuten, vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten). Vanuit mij rol onderhoud ik met name contacten met beroeps- en belangenverenigingen voor paramedici en de vrijgevestigde GGZ zowel op landelijk als regionaal niveau. Vanuit de gesprekken met de verschillende beroepsgroepen hoor ik terug dat praktijken blij zijn met de mogelijkheden die ZorgDomein biedt (verwijzingen ontvangen, rapporteren en overleggen) om veilig met de verwijzers en collega’s te kunnen communiceren. Daarnaast is het prettig dat je via ZorgDomein je specialisatie(s) kunt tonen aan de verwijzer.

Waar focust ZorgDomein voor praktijken op komend jaar?

Komend jaar gaan we onder andere in gesprek binnen de regio’s om te kijken hoe we de regionale samenwerkingen bij behorende digitale gegevensuitwisseling kunnen ondersteunen. Door steeds meer eerstelijnspraktijken aan te sluiten op ZorgDomein geven we de verwijzer inzicht in het eerstelijnsaanbod in de regio. Hopelijk kunnen we er op die manier aan bij dragen dat er meer binnen de eerstelijns verwezen wordt. Inmiddels zijn er ruim 2.300 praktijken aangesloten en dit jaar hopen we onze 2.500e praktijk te verwelkomen!

Daarnaast willen we onze huidige klanten het platform nog beter leren kennen. Daarom starten we binnenkort met een eerste live demo op 7 mei 2020, waarbij we gebruikers meenemen door de functionaliteiten van ZorgDomein, zodat je ZorgDomein optimaal kunt inzetten binnen je praktijk.

Een belangrijke focus ligt ook op het ontwikkelen van nieuwe koppelingen met informatiesystemen die door praktijken worden gebruikt, zoals SpotOnMedics en Incura. Een volledig overzicht van koppelingen vind je op onze website. Mocht de leverancier van het informatiesysteem dat door jouw praktijk wordt gebruikt er nog niet bij staan, maak dit dan vooral kenbaar bij de leverancier, zodat we in te toekomst ook met het informatiesysteem van jouw praktijk kunnen gaan koppelen.

Welke productontwikkelingen komen er aan?

Op dit moment zijn we hard aan het werk om rapporteren via de koppeling mogelijk te maken, zodat je direct vanuit jouw informatiesysteem via de koppeling een rapportage verstuurt naar de verwijzer.

Een andere mooie ontwikkeling is het verwijzen vanuit de tweedelijn naar de eerste, tweede en derde lijn. Vanaf maart 2019 is het al mogelijk voor specialisten en andere zorgverleners om te verwijzen met ZorgDomein. Op dit moment werken we verder aan een koppeling met het informatiesysteem dat door specialisten wordt gebruikt, zodat verwijzen vanuit de tweedelijn nog eenvoudiger wordt.

En waar hoop je dat ZDvP over 5 of 10 jaar staat?

Het zou mooi zijn als over 5 jaar tot 10 jaar een groot deel van de eerstelijnspraktijken is aangesloten, zodat zij veilig volledige verwijzingen kunnen ontvangen vanuit huisartsen en medisch specialisten. Daarnaast hoop ik dat dan de koppelingen met alle informatiesystemen die door praktijken gebruikt worden zoveel mogelijk gerealiseerd zijn, zodat ook de rapportage terug naar de verwijzers via ZorgDomein kan verlopen.

Heb je nog tips voor de individuele praktijk?

Maak optimaal gebruik van de functionaliteiten die ZorgDomein biedt, zodat je zoveel mogelijk de voordelen van ZorgDomein voor jouw praktijk ervaart. Wil je meer weten over de verschillende functionaliteiten, bekijk dan eens de instructievideo’s op onze website.

Zorg dat je zorgaanbod up to date is en de toegangstijden kloppen, zodat de huisartsen de juiste patiënten naar jouw praktijk kan doorverwijzen.

En vergeet niet je huisartsen (nogmaals) te vertellen dat je vindbaar bent op ZorgDomein!

 

anja