Ton Keunen - Brout
"Maak altijd een keuze"

Drie keuzes leiden tot geluk en één tot ongeluk; wat kies jij?

Interview met leiderschapscoach, trainer en een van de oprichters van Brout

Als organisatie Brout hebben we een aantal voorwaarden voor onze klanten: 1) de directeur moet bereid zijn naar zichzelf te kijken, 2) de mens moet centraal staan in de organisatie, 3) de organisatie moet tijd en geld willen investeren in de ontwikkeling van mensen. ZorgDomein voldoet aan alle drie. De medewerkers zijn enthousiast en integer, dit geldt voor alle lagen in de organisatie. Ze willen en durven naar zichzelf te kijken, en zijn gewoon hard aan het werk samen. 

De opdracht

De twee symbolen die ZorgDomein kenmerkten toen wij aankwamen, waren: de vissenkom en de suikerspin. Iedereen zwom in zijn eigen kommetje rond, daar wilden we een aquarium van maken. En mensen legden een suikerlaagje over hun woorden, ze moesten leren (durven) zeggen waar het echt op stond. Kortom; het was tijd de eilandencultuur te doorbreken en de open communicatie terug te krijgen.  

Persoonlijk leiderschapstraining

Met het managementteam onderzochten we hoe de vissenkom en suikerspin waren ontstaan. Dit deden we op basis van een training met de directie, een leiderschapstraining en een groot leiderschapstraject voor de managers. Lag het aan de dynamiek of het leiderschap? Had het met veiligheid te maken? Of met de manier van communiceren? Vervolgens gingen we naar de medewerkers. Zij leerden het ‘echte gesprek’ te voeren en kregen daarvoor allemaal een persoonlijk leiderschapstraining.  

Het keuzekruispunt

Een van de modellen die we daarbij gebruiken, is het keuzekruispunt. Hierin zeggen we: als er iets in je leven of je werk gebeurt, heb je altijd vier keuzes. Drie keuzes leiden tot geluk en één keuze leidt tot ongeluk. De wegen naar geluk zijn: de situatie accepteren, actie ondernemen of doorgaan zonder iets te doen. Dat brengt energie en levert wat op. Je kunt ook de weg naar ongeluk kiezen: erover klagen en erin blijven hangen. Dat doen de meeste mensen.

Cultuurverandering

Binnen ZorgDomein weten de medewerkers nu dat ze dingen kunnen uitspreken, in plaats van in hun klacht te blijven zitten. Dit geldt voor directie, management en medewerkers. Dat dit op alle lagen zo leeft en iedereen nu dezelfde taal spreekt, heeft een positieve verandering binnen de organisatie mogelijk gemaakt. Dat merken we aan de gesprekken die we voeren met mensen. Op deze ontwikkeling gaan we door. We zetten de gesprekken voort en zorgen met managementworkshops dat deze positieve verandering beklijft in de organisatie.    

Luister de podcast

Ton Keunen interviewde algemeen directeur Dick Gorris voor de Brout podcast ‘Directeuren hebben ook gevoel’. Hij praat in deze podcast met directeuren over het wel of niet tonen van hun kwetsbaarheid binnen hun bedrijf. Hoe gaan ze om met hun gevoel? Hoe maak je, en vooral hou je, je bedrijf succesvol? 

Maatschappelijk Jaarverslag 2021

Maatschappelijk jaarverslag 2021

Het interview met Ton Keunen is gepubliceerd in het Maatschappelijk Jaarverslag 2021 van ZorgDomein.

In dit Maatschappelijk jaarverslag lees je interviews met leden van onze raad van commissarissen, bijvoorbeeld Michel van Schaik, leden van onze raad van advies, bijvoorbeeld Gita Gallé en Martin Bontje, interviews met gebruikers van het zorgplatform, de missie en focus van de organisatie, een overzicht van activiteiten in 2021, alsook het financieel resultaat. 

Heb jij hem al gelezen? 

Interview delen?

Deel dit interview op je eigen tijdlijn.

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen ZorgDomein.
Je ontvangt deze dan enkele keren per jaar.

Interviews

Als Business Developer bij ZorgDomein kijkt Sabine Gibson naar diverse markten, waaronder het Sociaal Dom...

Hoe maak je de aanvraag van diagnostiek efficiënter, eenvoudiger en duurzamer?...