Gita Galle, voorzitter Raad van Advies (RvA) ZorgDomein
"Ondersteuning van de regionale samenwerking"

Voorzitter RvA Gita Gallé: “Ondersteuning van de regionale samenwerking”

Interview met Gita Gallé voorzitter RvA ZorgDomein, bestuurder en toezichthouder in de zorg.

“De zorg is enorm in ontwikkeling. Het wordt echt spannend hoe we de exploderende zorgvraag a) kunnen verminderen door meer preventie en het voorkomen van zorgvraag én b) hanteerbaar kunnen maken door bijvoorbeeld digitalisering van zorg en zorg thuis. Als voorzitter van de RvA vind ik het interessant hieraan bij te dragen en te leren op het terrein waar ontwikkelingen van belang zijn; IT en digitalisering.”, aldus Gita Gallé in het Maatschappelijk jaarverslag 2022

Integraal Zorgakkoord

Ik werk nu 20 jaar in de zorg en 20 jaar geleden zagen we die enorme hoos van ouderen die in 2040 op een of andere manier zorg nodig hebben al aankomen. 2040 is vandaag alweer een stuk dichterbij. Er ligt nu ook een Integraal Zorgakkoord (IZA) met vraagstukken die die exploderende zorgvraag moeten beantwoorden. Het is echt van belang dat de partijen die daar een handtekening onder hebben gezet, de afspraken ook daadwerkelijk uitvoeren.

Regionale samenwerking

Regionale samenwerking is een heel belangrijk thema in het IZA; het maken van regioplannen om ook per regio samen met alle partijen een antwoord te vinden op die zorgvraag. In de ondersteuning van de regionale samenwerking heeft ZorgDomein naar mijn mening ook het nodige te bieden. ZorgDomein kan de nodige actoren en organisaties ondersteunen door – ook op dat regionale niveau – de professionals die daarop acteren te ondersteunen via de route die de patiënt loopt.

Vraagstellingen van de RvA

Als RvA adviseren wij over de mogelijkheden die ZorgDomein heeft om de vraagstukken uit het IZA te kunnen versnellen. Daarnaast hebben wij nog meer vraagstellingen, zoals: hoe kunnen de platformen nog efficiënter worden? En: hoe kan je met de informatie en data van ZorgDomein nog meer doen om zorg te versnellen en effectiever te maken?

Data nog meer gebruiken

Ik had zelf recent een ervaring met een kleine ingreep in een ziekenhuis. Digitaal werd ik via mijn huisarts verwezen en na inloggen in ZorgDomein waren al mijn afspraken geregeld en gegevens beschikbaar voor het spreekuur in het ziekenhuis. Geweldig. Dit was een enkelvoudig zorgpad, maar ZorgDomein kan natuurlijk ook meervoudig zo’n hele cliëntenreis ondersteunen. Ik denk dat er met het benutten van data en informatie en het hergebruiken van data die we al hebben, nog veel meer te doen is om de opgave uit het IZA te ondersteunen.

Maatschappelijk Jaarverslag 2022

jaarverslag ZorgDomein 2022

Het interview met Gita Gallé is gepubliceerd in het Maatschappelijk Jaarverslag 2022 van ZorgDomein.

Lees interviews met leden van onze raad van commissarissen, leden van onze raad van advies en interviews met gebruikers van ZorgDomein. Ook vind je hier onze missie en strategie, een overzicht van de activiteiten in 2022, de kerncijfers en onze impact.

Heb jij hem al gelezen? 

Interview delen?

Deel dit interview op je eigen tijdlijn.

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen ZorgDomein.
Je ontvangt deze dan enkele keren per jaar.

Interviews

Als Business Developer bij ZorgDomein kijkt Sabine Gibson naar diverse markten, waaronder het Sociaal Dom...

Hoe maak je de aanvraag van diagnostiek efficiënter, eenvoudiger en duurzamer?...