Jeroen van den Oever, lid RvA ZorgDomein, voorzitter directie Fundis
"Er moet nog veel gebeuren in de gezondheidszorg  "

Interview met Jeroen van den Oever, lid RvA ZorgDomein, voorzitter directie Fundis, econoom

“ZorgDomein heeft een belangrijke en waardevolle functie in het zorgsysteem. Het is een grote speler in de wereld van de huisarts en alle andere zorgsectoren. En dat geeft spanningen. Als RvA is het belangrijk dat spanningsveld goed in de gaten te houden en met de verschillende stakeholders in gesprek te blijven. Wat ZorgDomein levert, moet voor iedereen op een acceptabele manier zijn functie kunnen hebben.”, aldus Jeroen van den Oever in het Maatschappelijk jaarverslag 2022. 

Belangrijke basisvoorziening

Heel toevallig werkte ik bij het ontstaan van ZorgDomein in de buurt en zag ik wat een worsteling het was om iets dat zo voor de hand liggend is als een verwijssysteem – voor de huisarts naar het ziekenhuis destijds – ingevoerd te krijgen. Er waren momenten dat de toenmalige eigenaren het bijltje er bijna bij neer wilden gooien. Gelukkig is het allemaal goed gegaan en gebruiken inmiddels bijna alle huisartsen, alle ziekenhuizen en grote delen van de andere zorgsectoren in Nederland het platform, waardoor je volgens mij een hele belangrijke voorziening hebt.

Spanning bij bestuurders ziekenhuizen en verzekeraars

Ik zie aan alle kanten dat huisartsen vol tevredenheid met ZorgDomein werken. De spanning zit bij de bestuurders van ziekenhuizen en verzekeraars die kritiek hebben op de te grote rol van het platform in het zorgveld. Dat is zonde, want we willen juist heel graag de dialoog aangaan. Uiteindelijk willen we allemaal één grote snelweg hebben en niet meerdere wegen naast elkaar die niet met elkaar communiceren. Hoe gaan we dit in toekomst aanpakken? Willen we dit aan de vrije krachten overlaten? Moeten we misschien naar andere modellen toe? Dit zijn allemaal interessante vraagstukken waar de RvA, waar ik deel van uitmaak, zich over buigt.

Digitalisering

Belangrijk hierbij is te zorgen dat we een goede relatie hebben met de verschillende stakeholders zoals verzekeraars, ziekenhuizen en huisartsen. Als ZorgDomein willen we een route vinden die leidt tot verdere digitalisering en daar hebben we de gebruikers van het platform bij nodig. Er moet nog te veel gebeuren in de gezondheidszorg; de capaciteitsproblematiek in de zorg wordt snel groter en dan wil je geen ruzie maken over dit soort zaken. Wij blijven zorgen dat stakeholders betrokken worden en blijven. Dat is onze uitdaging de komende tijd.

Maatschappelijk Jaarverslag 2022

jaarverslag ZorgDomein 2022

Het interview met Jeroen van den Oever is gepubliceerd in het Maatschappelijk Jaarverslag 2022 van ZorgDomein.

Lees interviews met leden van onze raad van commissarissen, leden van onze raad van advies en interviews met gebruikers van ZorgDomein. Ook vind je hier onze missie en strategie, een overzicht van de activiteiten in 2022, de kerncijfers en onze impact.

Heb jij hem al gelezen? 

Interview delen?

Deel dit interview op je eigen tijdlijn.

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen ZorgDomein.
Je ontvangt deze dan enkele keren per jaar.

Interviews

Als Business Developer bij ZorgDomein kijkt Sabine Gibson naar diverse markten, waaronder het Sociaal Dom...

Hoe maak je de aanvraag van diagnostiek efficiënter, eenvoudiger en duurzamer?...