Frederique Steels, financieel directeur ZorgDomein
"Zowel de zorgprofessional als patiënt zoveel mogelijk ondersteunen"

Interview met Frederique Steels, financieel directeur ZorgDomein

“In de missie van ZorgDomein is opgenomen dat we zowel zorgprofessional als patiënt zoveel mogelijk ondersteunen. De ontwikkeling van de zorg naar meer netwerkzorg waarin zorgprofessional en patiënt worden samengebracht is een logische ontwikkeling voor ZorgDomein om te omarmen. Het samengaan van Caresharing en ZorgDomein in september 2022 stelt ons in staat om de inzet van netwerkzorg te versnellen via de gezondheidsomgeving van Caresharing, cBoards. Dit is een platform voor zorgverleners én patiënten, dat de mogelijkheid geeft multidisciplinair samen te werken en de patiënt actieve participatie biedt in het eigen zorgtraject.”, aldus Frederique Steels in het Maatschappelijk jaarverslag 2022

Waarom Caresharing?

Enkele jaren geleden zagen wij netwerkzorg al als ontwikkeling waar wij als ZorgDomein onderdeel van wilden zijn. Toen was de keuze: zelf een platform of dienst ontwikkelen of samengaan met een bestaande oplossing. Na een uitgebreide analyse van de verschillende marktspelers en de optie om het zelf te doen, was de conclusie duidelijk. Wat de meeste waarde ging leveren voor patiënten, zorgverleners en onszelf was het samengaan met Caresharing.

Het proces

Met een groep collega’s van Sales, Tech, Product, HR en Finance gingen we met het proces aan de slag. De groep bleef bewust klein, omdat het bedrijf zo weinig mogelijk afleiding mag ervaren. Ook is de vertrouwelijkheid cruciaal. De zaken rondom het financiële model, de juridische documentatie en de communicatie naar de stakeholders, lagen allemaal bij team Finance en verliepen soepel. De onderhandeling over de overnameprijs nam de meeste tijd in beslag, wat gebruikelijk is. Gelukkig bestaan er genoeg creatieve structuren om ervoor te zorgen dat verkoper en koper elkaar vinden. Uiteindelijk mochten wij na ongeveer één jaar onze handtekening zetten op de overeenkomst.

De integratie

En eigenlijk begint het dan pas. De integratie is misschien nog wel moeilijker dan het voortraject. Op basis van afspraken ga je alles in het echt uitwerken en meemaken. Een belangrijk onderdeel is dat je transparant bent over je plannen, niet alleen richting de Caresharing-teams, maar ook de ZorgDomein-teams. Want anders vragen mensen zich af: waarom doen we dit eigenlijk? Wat betekent dat voor mijn werk? Daarvoor hebben we een integratieplan uitgewerkt en geschreven. Dat lag klaar voor de dag van de closing, want je wilt op dag twee gelijk beginnen.

Meer participatie voor de patiënt

De kracht zit op termijn in de combinatie van de ZorgDomein-omgeving en de Caresharing-omgeving. Daar help je een zorgverlener niet alleen met het verwijzingsproces, maar maak je ook contextafhankelijke informatie rondom patiënt op één plek zichtbaar, waar alle relevante zorgverleners én de patiënt toegang tot hebben. En dat is waar de zorg ook naartoe wil; dat patiënten meer participatie krijgen tijdens hun zorgtraject. We zijn blij met de samenwerking met Caresharing; het zijn hele leuke en gepassioneerde mensen om mee samen te werken. We kijken uit naar de lange termijn waar we samen zorgverleners en patiënten verder gaan ontzorgen en ondersteunen.

Maatschappelijk Jaarverslag 2022

jaarverslag ZorgDomein 2022

Het interview met Frederique Steels is gepubliceerd in het Maatschappelijk Jaarverslag 2022 van ZorgDomein.

Lees interviews met leden van onze raad van commissarissen, leden van onze raad van advies en interviews met gebruikers van ZorgDomein. Ook vind je hier onze missie en strategie, een overzicht van de activiteiten in 2022, de kerncijfers en onze impact.

Heb jij hem al gelezen? 

Interview delen?

Deel dit interview op je eigen tijdlijn.

Werken bij ZorgDomein

Lees hoe het is om te werken bij ZorgDomein

Interviews

Sinds januari 2023 werkt Elsbeth Stravers bij ZorgDomein als relatiemanager en heeft een schat aan kennis...

Interview met Robina Schouten, teamlid HR verantwoordelijk voor recruitment en employer branding...