"Papieren formulieren zijn niet meer van deze tijd"

Interview | Huisarts, Paul Bucx

Huisartsen en andere verwijzers doen elk jaar ruim 5,3 miljoen aanvragen voor labdiagnostiek via ZorgDomein. Iemand die daar ruime ervaring mee heeft, is huisarts Paul Bucx uit Nootdorp. Hij gebruikt ZorgDomein al ruim drie jaar voor labaanvragen, doorgaans bij het Reinier Haga Medisch Diagnostisch Centrum.
Digitaal labaanvragen doen via ZorgDomein is eenvoudig en levert allerlei voordelen op voor de patiënt én de praktijk, aldus huisarts Paul Bucx. “Ik zou iedere verwijzer willen aanraden om de labaanvragen te digitaliseren. Al was het maar vanwege de enorme papierbesparing.”

Papiervrije omgeving

Paul Bucx: “Mijn ervaringen met ZorgDomein zijn zeer positief. Het aanvraagformulier is altijd snel beschikbaar via een voorkeuzetoets. Het formulier werkt ook eenvoudig: je kunt probleem-georiënteerd aanvragen, maar ook losse bepalingen selecteren. En de gekozen episode in het HIS wordt automatisch meegestuurd naar ZorgDomein. Het aanvraagformulier is bovendien altijd up-to-date. In 2020 kwam bijvoorbeeld de PCR-test voor corona beschikbaar en die werd direct aan het aanvraagformulier toegevoegd. Daar komt geen herdruk aan te pas, zoals bij papier: dat scheelt dus tijd en geld. In onze praktijk streven we sowieso naar een papiervrije omgeving. In een gedigitaliseerde wereld anno 2021 vinden we het niet meer van deze tijd om nog losse formulieren te gebruiken waar dat niet nodig is. We gebruiken ZorgDomein dus bij iedere aanvraag voor het lab.”

Twee uur sneller uitslag

Ook voor zijn patiënten ziet Paul Bucx voordelen van de aanvraag via ZorgDomein: “Om te beginnen is de verwisseling van patiënten vrijwel niet meer mogelijk. Verder kunnen patiënten het aanvraagformulier niet kwijtraken, en ook niet wijzigen; ze kunnen geen extra bepalingen aankruisen. We kunnen het aanvraagformulier ook hier op de praktijk printen of naar de patiënt mailen; dat kan handig zijn als voorbereiding op een afspraak voor een consult. Bovendien hebben patiënten de uitslag sneller. Naar ik begrijp is de doorloopsnelheid met een digitale aanvraag gemiddeld twee uur korter dan met een papieren aanvraag.”

Niet meer bellen voor een afspraak

In het aanvraagformulier kun je nu ook een afspraak inplannen voor het prikken van lab bij de patiënt thuis. Paul Bucx: “Dat is echt een handige functionaliteit. Er is maar één minpuntje: je moet het telefoonnummer van de patiënt nog handmatig in de aanvraag plakken. Maar verder is het een enorme verbetering dat er geen telefonische afspraak meer gemaakt hoeft te worden. Al met al zou ik iedere verwijzer willen aanraden om digitaal te gaan aanvragen via ZorgDomein. Het is heel eenvoudig, en als het nodig is kun je altijd even bij een collega kijken die het al standaard gebruikt. En uiteindelijk heb je er erg veel plezier van, om te beginnen van de enorme papierbesparing.”
Paul Bucx
Huisarts, Huisartsenpraktijk De Noot

Interview delen?

Deel dit interview op je eigen tijdlijn.

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen ZorgDomein.
Je ontvangt deze dan enkele keren per jaar.

Interviews

Als Business Developer bij ZorgDomein kijkt Sabine Gibson naar diverse markten, waaronder het Sociaal Dom...

Hoe maak je de aanvraag van diagnostiek efficiënter, eenvoudiger en duurzamer?...