"Een verwijzing via ZorgDomein helpt de podotherapeut enorm bij de behandeling."

Interview | Huisarts Elvira van Santvoort en podotherapeut Marlies Dennemann

Sinds 2018 zijn alle circa duizend leden van de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten aangesloten op ZorgDomein. Huisarts Elvira van Santvoort in Oss maakt daarvan graag gebruik om naar de nabijgelegen praktijk van podotherapeut Marlies Dennemann te verwijzen. Samen vertellen ze over de voordelen van de samenwerking.

Waarom gebruik je ZorgDomein om naar de podotherapeut te verwijzen?

Huisarts Elvira van SantvoortElvira van Santvoort: “Ik gebruik ZorgDomein natuurlijk al jaren voor de tweedelijnszorg. En sinds de mogelijkheid er is om ook naar paramedici te verwijzen, doe ik dat ook graag. Ik denk dat ik elke week wel één of twee keer naar een podotherapeut verwijs. Het is een heel fijne manier van werken. Om te beginnen weet je zeker dat je patiënt op de juiste plek terechtkomt. Bovendien stuur je eenvoudig alle belangrijke informatie met de verwijzing mee. Bestanden uploaden en meesturen, dat doe ik ook steeds vaker. En je krijgt verslagen terug, zodat je eigen dossier up-to-date blijft.”

Marlies Dennemann beheert vier praktijken voor podotherapie, in Gelderland en Brabant. Waarom is een digitale verwijzing belangrijk voor de podotherapeut?

Marlies: “Bij een verwijzing via ZorgDomein krijgen we alle gegevens over de patiënt en de aandoening rechtstreeks in ons EPD, dat hoeven we dus niet over te typen. Het scheelt ons veel administratie, het voorkomt fouten en minstens zo belangrijk: we kunnen betere zorg verlenen aan de patiënt. De medische achtergrond die we van een huisarts kunnen krijgen is vele malen beter dan wat een patiënt ons kan vertellen. Het is voor een patiënt lastig in te schatten wat relevant is voor de behandeling, en soms is men een oude aandoening gewoon vergeten. De informatie van de huisarts is dus heel waardevol, en zorgt echt voor een betere behandeling.”

Dus de kwaliteit van de patiëntenzorg is ook geholpen bij een digitale verwijzing?

Elvira: “Zeker, want dankzij ZorgDomein heeft de patiënt de garantie dat hij of zij netjes wordt overgedragen. Wanneer ik iemand naar een collega-zorgverlener doorstuur, zorg ik altijd dat die zorgverlener de juiste informatie krijgt. Ik zou het zelf ook niet prettig vinden als iemand zomaar aan de balie staat. Als huisartsen hebben wij een hoop informatie die zeer relevant kan zijn. Ons EPD bevat de hele medische voorgeschiedenis: mogelijk is er een foto gemaakt, mogelijk speelt medicijngebruik een rol. Verwijs ik iemand met likdoorn, dan maak ik daarvoor in het EPD een episode met relevante informatie aan, en die stuur ik via ZorgDomein door.”

Heb je nog adviezen voor collega’s, waardoor ze beter gebruik kunnen maken van ZorgDomein?

Marlies: “Om te beginnen is het goed om contact te onderhouden met de huisartsen in de buurt, bijvoorbeeld door een praktijk te bezoeken of een vergadering van een huisartsengroep bij te wonen. Het is goed om nog eens te vertellen dat podotherapeuten een belangrijk en sterke schakel in de zorgketen zijn, uiteraard in samenwerking met andere paramedici en specialisten. En dan kun je meteen uitleggen dat je graag verwijzingen via ZorgDomein ontvangt. Dat vermelden we overigens óók standaard onder iedere terugrapportage aan de huisarts, ook als ze op een andere manier naar ons verwijzen.

Over die terugrapportages gesproken: voor huisartsen is dat natuurlijk een belangrijk punt om hun dossier up-to-date te houden. Als onze podotherapeuten een verwijzing via ZorgDomein ontvangen, zorgen we er daarom altijd voor dat we ook terug rapporteren aan de huisarts. Als we dat via ZorgDomein doen moeten we daarvoor inloggen bij ZorgDomein, want het kan helaas nog niet rechtstreeks uit ons EPD, maar dat is een kleine moeite die we graag nemen.”

Hebben jullie nog meer tips?

Elvira: “Een praktische tip: om een podotherapeut te vinden, kun je in ZorgDomein het best onder het kopje ‘Paramedische zorg’ in het Zorgvraagmenu zoeken, en dan de aandoening intikken. Verder denk ik dat ZorgDomein een enorme meerwaarde heeft, maar het blijft een persoonlijke keuze van de huisarts. Misschien is er ook sprake van drempelvrees: huisartsen zijn bang dat het een grote tijdsinvestering is, maar in de praktijk valt dat reuze mee. Het is niet moeilijker dan verwijzen naar de specialist.”

Marlies: “En verder zou ik collega- podotherapeuten nog aanraden om hun etalage op ZorgDomein zó in te richten dat ze beter vindbaar zijn. Dat is goed voor hun eigen praktijk én voor de bekendheid van onze hele beroepsgroep. Wat dat betreft, is er goed nieuws: de NVvP heeft onlangs een toolkit voor de leden ontwikkeld om dat inrichten eenvoudiger te maken.”

Elvira van Santvoort
Huisarts, Huisartspraktijk van Santvoort

&

Marlies Dennemann
Podotherapeut, Podotherapie Dennemann

Interview delen?

Deel dit interview op je eigen tijdlijn.

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen ZorgDomein.
Je ontvangt deze dan enkele keren per jaar.

Interviews

Als Business Developer bij ZorgDomein kijkt Sabine Gibson naar diverse markten, waaronder het Sociaal Dom...

Hoe maak je de aanvraag van diagnostiek efficiënter, eenvoudiger en duurzamer?...