"ZorgDomein biedt meerwaarde voor diagnostiekaanvragen."

Interview | Hoofd klinisch chemisch laboratorium, Helen Brantjes

Sinds juni 2020 kunnen huisartsen en andere zorgverleners bij het Amsterdamse BovenIJ ziekenhuis laboratoriumdiagnostiek aanvragen via de Ordermodule van ZorgDomein. Binnen drie weken kwam al een kwart van de aanvragen digitaal binnen. Helen Brantjes, hoofd Klinisch Chemisch Laboratorium: “De acceptatie gaat snel, het systeem wordt echt gedragen.”
Vorig jaar besloot het BovenIJ ziekenhuis tijdens het overleg tussen eerstelijnszorg, specialisten en directie om digitaal diagnostiekaanvragen via ZorgDomein te gaan faciliteren. Helen Brantjes: “Tot die tijd hanteerden we voor diagnostiekaanvragen uit de eerste lijn papieren formulieren. Die manier is nog steeds mogelijk, maar de manuele verwerking van gegevens kost wel tijd en is foutgevoelig. We geven dus de voorkeur aan digitale aanvragen. Tijdens het overleg bleek ook een heel aantal huisartspraktijken in de regio in die mogelijkheid geïnteresseerd.”

Paaseieren

In januari startte het implementatietraject. Het BovenIJ kon daarbij gebruik maken van de ervaring en de parameters van het Flevo Ziekenhuis en het OLVG; zij gebruiken de Ordermodule al enige tijd en delen een laboratorium-informatiesysteem met het BovenIJ. Helen Brantjes: “Aanvankelijk dacht ik dat we binnen twaalf weken live konden gaan, maar dat bleek wat optimistisch. Toen mikten we op een livegang rond Pasen. We hadden al een leuke mailing voor huisartsen klaarliggen, compleet met paaseieren in de kleuren van het BovenIJ ziekenhuis. Maar toen zaten we natuurlijk midden in de covid-19-crisis en had iedereen andere prioriteiten. We hebben die paaseieren toen maar intern uitgedeeld en de livegang uitgesteld tot begin juni. Tijdens de implementatie brachten we de digitale diagnostiekaanvraag een paar keer onder de aandacht bij huisartsen in de regio. We vermeldden het in onze nieuwsbrief, net als de nieuwe mogelijkheid om medische microbiologie digitaal aan te vragen. Ook kwam het ter sprake tijdens een webinar met de eerste lijn.”

Handiger en veiliger

Toen de Ordermodule eenmaal in werking was, was er direct veel animo voor: binnen drie weken kwam maar liefst 20 tot 30% van de diagnostiekaanvragen al digitaal binnen. In deze fase bleek de coronacrisis juist een extra stimulans, legt Helen Brantjes uit. “Sinds maart maken huisartsen veel meer gebruik van videoconsulten, zodat hun patiënten niet meer naar de praktijk hoeven. Als je vervolgens diagnostiek aanvraagt, overhandig je niet zomaar een papieren formulier aan de patiënt. Opsturen kost tijd en is onveilig, laten ophalen is ook geen optie.
Digitaal verwijzen is in dat geval veel handiger en veiliger: de patiënt kan de informatie dan ophalen in een beveiligde portal. Zeker de jongere garde, die doen dat gewoon met hun mobiele telefoon. En ouderen die wat minder digitaal bekwaam zijn kun je een printje of een e-mail sturen en desnoods alleen het ZorgDomein-nummer doorbellen. In principe kunnen we iedere patiënt helpen die zich hier meldt met een ZD-nummer en legitimatie.”

Winstpunt

De eerste ervaringen met de Ordermodule zijn positief, zegt Helen Brantjes: “Het belangrijkste winstpunt voor ons laboratorium is dat de nadelen van het papieren aanvraagformulier worden weggenomen: door het lezen van de barcode komen de meeste gegevens direct in ons systeem terecht. Papier is ook foutgevoelig: je kunt per abuis een test vergeten aan te melden, of een verkeerde test aanmelden. Dat is met de digitale verwerking van de aanvraag voorbij.
Bovendien gaat de orderverwerking dankzij de barcode een stuk sneller, zodat onze doorlooptijden korter zijn. De Ordermodule biedt echt een meerwaarde voor eerstelijns diagnostiekaanvragen. En zoals gezegd: de acceptatie gaat snel, het systeem wordt echt gedragen. En gezien de vele voordelen – voor ons, maar ook voor huisartsen en hun patiënten – hoop ik dat we nog veel méér aanvragen digitaal gaan ontvangen!”
Helen Brantjes
Hoofd Klinisch Chemisch Laboratorium, BovenIJ ziekenhuis

Interview delen?

Deel dit interview op je eigen tijdlijn.

Werken bij ZorgDomein

Lees hoe het is om te werken bij ZorgDomein

Interviews

Sinds januari 2023 werkt Elsbeth Stravers bij ZorgDomein als relatiemanager en heeft een schat aan kennis...

Interview met Robina Schouten, teamlid HR verantwoordelijk voor recruitment en employer branding...