Al zo’n vijftien jaar maakt de Rotterdamse diëtistenpraktijk HRC enthousiast gebruik van ZorgDomein. Niet alleen vanwege de hoeveelheid verwijzingen die het oplevert, maar vooral vanwege de kwaliteit ervan. Operationeel manager Merel de Lange: “Een verwijzing via ZorgDomein geeft het totale plaatje van de patiënt.”
Diëtistenpraktijk HRC is een omvangrijke praktijk in de regio Rotterdam met ongeveer twintig diëtisten en leefstijlcoaches op meer dan dertig locaties. Merel de Lange is operationeel manager: ze verzorgt de dagelijkse aansturing, bijvoorbeeld op het gebied van personeelsbeleid, en onderhoudt de externe contacten met huisartsen, welzijnsorganisaties en de Gemeente Rotterdam. Merel de Lange: “De ene keer werk ik op het hoofdkantoor, de andere keer bezoek ik onze diëtisten op locatie. Vaak werken ze onder één dak met huisartsen, fysiotherapeuten en ook andere paramedici, om de lijnen kort te houden.”
Diëtist én patiënt zijn beter voorbereid
De meeste verwijzingen krijgt HRC van huisartsen; daarvoor is de praktijk al zo’n vijftien jaar aangesloten op ZorgDomein. Merel de Lange: “We ontvangen vrijwel al onze verwijzingen via ZorgDomein, afgezien van een digitaal verwijssysteem voor ketenzorg rond patiënten met chronische ziekten zoals COPD. We zijn dus helemaal van papier af. Heel af en toe komt er nog wel eens een papieren verwijzing, maar dat zijn er tegenwoordig gelukkig maar weinig. Dat is gewoon niet handig, dus daar voeren we een actief beleid op: nabellen en zorgen dat men alsnog digitaal verwijst.
Het mooie van ZorgDomein is, dat we alle relevante informatie over de patiënt krijgen: de medische geschiedenis en het huidige medicijngebruik. Op die manier heb je al een goed beeld van de patiënt voordat hij of zij komt binnenlopen. En dan kun je sneller met iemand aan de slag én kom je tot een beter advies. Ook al omdat de patiënt zelf óók beter geïnformeerd is. Ze kunnen de verwijsbrief van ZorgDomein inzien en op die manier nog eens nalezen waarvoor ze precies verwezen zijn. Stel dat iemand last heeft van buikpijn en de huisarts vermoedt PDS, Prikkelbare Darm Syndroom. Dan zoekt diegene dat vaak alvast op via internet nog vóór een bezoek aan de diëtist. Het is goed dat een patiënt zich op die manier een beetje kan voorbereiden, want een consult bij de huisarts duurt tegenwoordig maar heel kort.”
Terugkoppeling naar de huisarts is een nuttige functie
Verwijzingen via ZorgDomein hebben voor HRC ook administratieve voordelen. Merel de Lange: “Via ZorgDomein krijgen we niet alleen medische informatie, maar ook de NAW-gegevens van de patiënt. Dat is handig, want alle verwijzingen komen bij ons centraal binnen op het secretariaat. Daar kunnen ze dus direct bepalen welke locatie voor deze patiënt waarschijnlijk het handigst is. Als een verwijzing bij ons binnenkomt, nemen we direct telefonisch contact op om de vaart erin te houden; je moet voorkomen mensen hun behandeling gaan uitstellen. Heel soms komt het voor dat een patiënt om welke reden dan ook geen gebruik wil maken van de doorverwijzing. Via ZorgDomein kunnen we dat dan heel eenvoudig doorgeven aan de huisarts. Die tussentijdse terugkoppeling is een nuttige functie: het is belangrijk om huisartsen op de hoogte te houden van de voortgang van een behandeling.”
Korte lijnen in de communicatie met de huisarts
Om te zorgen dat de huisarts je vindt, moet je het zorgaanbod in ZorgDomein goed presenteren. Is het veel werk om dat bij te houden? Merel de Lange: “Veruit de meeste informatie hebben we er één keer ingezet, en dat levert voldoende verwijzingen op. Aan ons diëtiek-aanbod verandert ook niet zo heel veel, dus daar komen we niet meer aan. Wel doen we de laatste jaren steeds meer aan leefstijlcoaching: voeding en leefstijl gaan natuurlijk hand in hand, dus dat is voor ons als diëtisten een logische stap. Huisartsen weten ons zorgaanbod wat betreft leefstijlcoaching in ZorgDomein ook steeds beter te vinden.”
Merel de Lange zou ZorgDomein zeker aanraden aan andere diëtistenpraktijken. “ZorgDomein is de link naar je huisartsen. Niet alleen om verwijzingen binnen te halen, maar ook om de lijnen kort te houden in de communicatie over de patiënt. Bovendien geven die verwijzingen het totale plaatje van de patiënt, met alle medische gegevens. Op die manier kunnen we onze patiënten ook beter helpen.”