Quick test guide: verwijzen

Een handleiding voor het testen van de verwijsflow

Deze handleiding beschrijft hoe je als leverancier de verwijsflow in de ZorgDomein-applicatie kan testen. Volg deze procedure om een verwijzing vanuit ZorgDomein te versturen naar jouw informatiesysteem. Zodoende kun je testen of de gegevens vanuit ZorgDomein correct aangeleverd en verwerkt worden in jouw informatiesysteem.

Voordat je een verwijzing kunt testen moet je:

 • Jouw informatiesysteem aangemeld hebben bij ZorgDomein. Nog niet gedaan? Doe het meteen!
 • Een (eerste versie van een) koppeling voor jouw informatiesysteem ontwikkeld hebben.
 • Een ZorgDomein account aangemaakt hebben voor de TIO omgeving van ZorgDomein. Nog geen account? Vraag nu een account aan.
 • Een testorganisatie geconfigureerd en ingericht hebben in samenwerking met ZorgDomein. Hierbij moet er minimaal één zorgproduct aangemaakt zijn. Heb je al wel een ZorgDomein account, maar weet je niet of jouw omgeving correct is ingericht? Neem dan contact met ons op.

Volg nu de volgende stappen om een testverwijzing uit te voeren:

 1. Login op de TIO omgeving.
   
 2. Na het inloggen kom je doorgaans in het beheerscherm terecht. Mocht je op een ander onderdeel van de applicatie binnenkomen, kies dan voor Beheer (1) in de bovenste balk.
   
 3. Klik daarna op de tab Preview (2) in het beheermenu (in sommige gevallen zal de knop 'Preview' rechtsonderaan het scherm staan).
  01-startscherm.png
 4. Je bevindt je nu in een voorbeeldweergave het startscherm van ZorgDomein zoals de verwijzers dit te zien krijgen zodra ze zijn ingelogd in ZorgDomein. Omdat dit een testmodus betreft, worden er standaard geen berichten verzonden vanuit ZorgDomein naar informatiesystemen van zorgaanbieders. Om een koppeling te testen wil je waarschijnlijk de communicatie tussen ZorgDomein en jouw informatiesysteem testen. Daarom is het belangrijk dat je het vakje voor Verstuur berichten (3) aanvinkt.
   
 5. Standaard worden er dummygegevens van een testpatiënt op de context gezet in de previewmodus. Wanneer je andere patiëntgegevens wilt gebruiken, klik je op de oranje balk (4). Er opent nu een popup waarin je de patiëntgegevens kunt aanpassen.
   
 6. Kies nu een zorgvraag uit het zorgvraagmenu (6). Je kunt ook de zoekbalk (5) gebruiken om een zorgvraag te zoeken. Zorg ervoor dat je een zorgvraag selecteert waarvoor er zorgproducten aangemaakt zijn voor jouw testorganisatie.
   
 7. Nu kom je in het zorgaanbodscherm. Daar vind je alle zorgproducten voor de geselecteerde zorgvraag die actief zijn voor jouw testorganisatie. Kies een zorgproduct.
  02-zorgaanbod.png
 8. Je komt nu in het protocolscherm, waarin alle relevante detailinformatie voor dit zorgproduct weergegeven wordt. Klik op de knop Start verwijzing (7).
  03-protocol.png
 9. Nu opent een popup waarin gevraagd wordt hoe de patiënt geïnformeerd moet worden. Voor het testen van een koppeling is deze keus over het algemeen niet relevant, kies daarom voor de optie Printen voor patiënt (8), en klik op de knop Verwijs (9). Het afdrukscherm voor het patiëntbericht dat nu door de browser geopend wordt, kun je sluiten.
  Dit is het moment waar op de verwijzing daadwerkelijk geïnitieerd wordt. Concreet betekent dit dat op dit moment het afspraakverzoek verstuurd wordt naar het informatiesysteem van de zorgaanbieder (in dit testscenario ben je dat zelf).
  04-patientbericht.png
 10. Op dit moment is het logistieke gedeelte van de verwijzing verstuurd. Het medisch-inhoudelijk deel bestaat uit de verwijsbrief en eventuele bijlagen. Er opent nu een popup die je keuze biedt om deze verwijsbrief nu direct in te vullen of om dit op een later moment te doen. Wanneer je kiest voor Terug naar het beginscherm (10) om de verwijzing op een later moment af te ronden, kun je de verwijzing terugvinden in het regiescherm (onder de tab Regie bovenaan het scherm). Vanuit dit overzicht kun je dan de verwijsbrief later afronden (zie ook de Quick Guide: Regie). Wanneer je nu direct de verwijsbrief af wilt ronden, klik je op Verder (11).
  05-nu-of-later-afronden.png
 11. Nu kun je de verwijsbrief verder invullen. In een productiescenario zullen de medische gegevens van de patiënt reeds ingevuld zijn op basis van de aangeleverde informatie uit het informatiesysteem van de verwijzer.
  06-verwijsbrief.png
 12. Indien van toepassing kun je bijlagen toevoegen aan de verwijsbrief (12).
  07-bijlagen.png
 13. Wanneer je tevreden bent met de ingevulde gegevens, klik je onderaan het formulier op de knop Versturen (13).
   
 14. De verwijsbrief en eventuele bijlagen worden nu verstuurd naar het informatiesysteem van de zorgaanbieder (in dit testscenario ben je dat zelf). Je krijgt een popup te zien waarin de verwijzing bevestigd wordt. Hierin wordt onder andere het ZP-nummer (14) vermeld waaronder de verwijzing verzonden is. Dit nummer kan gebruikt worden om de verwijzing in de transactielogs te traceren wanneer er iets fout gaat. Het verdient daarom aanbeveling om dit nummer te noteren.
  08-verzonden.png
 15. Klik op de knop Terug naar beginscherm (15). Hiermee is de testverwijzing afgerond.
   
 16. Is er iets fout gegaan met de verwerking van de verwijzing in je informatiesysteem? Je kunt de relevante berichten van een verwijzing eenvoudig opnieuw versturen om te testen of het na rework wel goed gaat. Klik hiervoor op de tab Regie (16) bovenin het scherm.
   
 17. Nu opent het regiescherm. Daar vind je een overzicht van alle verwijzingen, aanvragen en rapportages. Selecteer aan de linkerkant van het scherm het filter voor Verzonden transacties. Zoek in het overzicht de verwijzing die je wilt herzenden (gebruik hiervoor eventueel het ZP-nummer en het zoekvak). Klik op de verwijzing. Nu opent een opsomming van de berichten die voor deze verwijzing verzonden zijn. Klik achter de relevante berichten op de knop Herzenden (17) om het betreffende bericht opnieuw te verzenden.
  09-herzenden.png

Wil je graag een aanvraag voor diagnostiek of teleconsultatie testen? De testflow voor aanvragen voor diagnostiek of teleconsultatie volgt in grote lijnen dezelfde principes. Gebruik net als bij verwijzingen de Preview functie in ZorgDomein en vergeet niet het vakje voor Verstuur berichten aan te vinken. Lees ter referentie ook de algemene quick guides voor verwijzen, aanvragen van labdiagnostiek, en aanvragen van een teleconsult.