Ondersteuning

Wij helpen je graag op weg met een koppeling met ZorgDomein

Voorbeelden

Voorbeeldcode

FHIR Edition

Om je een handje te helpen met het starten van de ontwikkeling van een koppeling met ZorgDomein Integrator FE, hebben we voor de meest gangbare programeertalen stukken voorbeeldcode opgesteld.

Toon voorbeeldcode

Voorbeeld FHIR resources

FHIR Edition

Bij de specificaties van alle FHIR resources geven we ook een of meerdere voorbeelden van de betreffende resource.

Toon FHIR resources

Test tools

Tijdens de ontwikkeling van een koppeling met ZorgDomein zal de functionaliteit van de koppeling regelmatig getest moeten worden. Om het testproces te faciliteren heeft ZorgDomein een aantal test tools ontwikkeld die onbeperkt gebruikt mogen worden tijdens de (door)ontwikkeling van een koppeling.

Naar de test tools

 

 • Wat is voor mij als XIS-leverancier het voordeel om met ZorgDomein te koppelen?

  De realisatie van een koppeling tussen jouw XIS en ZorgDomein levert winst op voor de zorgverleners én voor de patiënt:

  • Verbetering in kwaliteit van informatieoverdracht: ‘eenheid van taal’ staat centraal bij de kwaliteit van informatie-overdracht. Met eenheid van taal bedoelen we dat informatie steeds eenduidig wordt geregistreerd en gecommuniceerd. Zo gaat er geen informatie verloren en worden fouten voorkomen.
  • Verbetering in efficiëntie: ZorgDomein biedt de patiëntgegevens digitaal aan zodat jouw informatiesysteem deze gegevens geautomatiseerd kan verwerken. De zorginstelling ontvangt het afspraakverzoek digitaal voor geautomatiseerde verwerking in de juiste agenda. Relevante medische gegevens worden direct gekoppeld aan het juiste dossier en de juiste afspraak.
  • Verbetering in dienstverlening van de zorgverlener: een verwijzing via een ZorgDomein Koppeling maakt eenvoudig online plannen in je zorginformatiesysteem door de patiënt en verwijzer mogelijk.

  Voor jou als leverancier betekent dit dat jouw klanten winst kunnen behalen op het gebied van kwaliteit en efficiëntie waardoor kosten worden bespaard. Hierdoor word je de mogelijkheid geboden om de dienstverlening aan jouw klanten en hun patiënten verder te verbeteren. 

 • Hoe weet ik of de Request module of de Receive module het meest geschikt is voor mijn XIS?

  Vooropgesteld sluiten de modules elkaar niet uit en raden we zelfs aan om ze beiden te implementeren om daarmee de potentiële mogelijkheden en werkverlichting voor jouw klanten te vergroten. Verder is het afhankelijk van de wensen van jouw klanten. Zo zullen huisartspraktijken bijvoorbeeld meer baat hebben bij de Request module en topspecialistische ziekenhuizen zullen meer baat hebben bij de Receive module. Mocht je twijfelen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen! Lees meer over de twee modules.

 • Is ZorgDomein Integrator alleen bruikbaar voor verwijzingen van de eerste naar de tweede lijn?

  Binnen ZorgDomein zijn alle combinaties zijn mogelijk: verwijzingen van eerste naar eerste lijn, van eerste naar tweede, van tweede naar tweede, van tweede naar eerste, etc. Voor ons koppelvlak maakt het feitelijk geen verschil of een zorgverlener eerste, twee of derdelijns is. We ondersteunen zorgaanbiedende en zorgvragende koppelingen, onafhankelijk van type zorgverlener. Wanneer de XIS-leverancier van een zorgverlener beide ingangen ondersteunt, kan de zorgverlener zowel verwijzingen versturen als ontvangen.

 • Is het veilig om patiëntgegevens uit mijn XIS met ZorgDomein te delen?

  De beveiliging van patiëntgegevens ligt ons na aan het hart. We doen ons uiterste best om de veiligheid van patiëntgegevens tijdens gegevensuitwisseling te borgen. Hiertoe hebben we de nodige maatregelen genomen. Lees meer hieronder in onze paragraaf over databeveiliging.

  Patiëntgegevens die in onze applicatie binnenkomen worden uitsluiten gedeeld met de twee partijen die betrokken zijn bij een transactie (de zorgvrager en de zorgaanbieder). Wij hanteren een wettelijke opslagtermijn van patiëntgegevens van 6 maanden. Na deze periode worden alle patiëntgegevens van een transactie onherroepelijk gewist.

 • Hoe weet ik zeker dat de koppeling alle gegevens goed verwerkt?

  We hebben FHIR test-tools beschikbaar gemaakt, evenals een testomgeving. Daarmee zijn alle mogelijkheden qua data zelf te genereren en kan er getest worden of alles goed verwerkt wordt. Ook hebben we een aantal quick test guides beschikbaar gesteld om een leidraad bij het testen te bieden. Daarnaast valideert ZorgDomein de koppeling aan de hand van validatiecriteria, voordat de koppeling ingezet kan worden voor gebruik in de markt.

 • Ik heb een idee om de koppeling nog beter te maken. Wat kan ik daarmee doen?

  We staan altijd open voor suggesties en zien de doorontwikkeling van het koppelvlak als een gezamenlijke verantwoordelijkheid onze XIS-leveranciers en ZorgDomein. Je kunt de suggestie via het contactformulier bij ons kwijt.

 • Ik vind mijn vraag niet terug in de FAQ. Help!

  Geen paniek. Je kunt contact met ons opnemen via het contactformulier.

Referenties

Ben je op zoek naar meer achtergrondinformatie over de verschillende standaarden en technieken die gebruikt worden binnen ZorgDomein Integrator, dan raden wij de volgende bronnen aan: 

 • Algemene informatie over HL7 internatiaal: www.hl7.org
 • Informatie over HL7 Nederland en HL7 events en cursussen: www.hl7.nl
 • Algemene informatie en specificaties van HL7 FHIR: www.hl7.org/fhir
 • Documentatie JSON web tokens: jwt.io

Contact

Voor alle onbeantwoorde vragen

Heb je een specifieke vraag of opmerking, neem dan direct contact met ons op middels onderstaand formulier. Je kunt je vraag ook eenvoudig stellen middels de 'Vragen en onduidelijkheden'-knop rechtsonderin elke pagina. 

Ben je een zorgverlener en overweeg je om aan te sluiten bij ZorgDomein? Ga dan naar zorgdomein.com/aanmelden-voor-zorgdomein