ZorgDomein viert nieuwe koppelstandaard: HL7 FHIR

6 februari 2018

Gisteren vierde ZorgDomein het succesvolle nieuwe koppelfundament: HL7 FHIR. Deze webbased koppeling maakt koppelen van zorginformatiesystemen makkelijker en sneller. Fysiomanager en Nedap pionierden met deze koppeling én met succes. Met de FHIR-koppeling kan ZorgDomein nog meer praktijken en zorginstellingen aansluiten. Denk aan paramedici, maar ook VV&T- en GGZ-instellingen. Een feestje waard!

FHIR show.png

ZorgDomein is in Nederland veruit de meest gebruikte manier om patiënten digitaal te verwijzen; negen op de tien huisartsen gebruiken het systeem. ZorgDomein heeft daarbij een koppeling met de meeste informatiesystemen, zowel bij de huisarts (of andere verwijzer) als bij de ontvanger: een zorginstelling of praktijk. Dankzij zo’n koppeling kan de huisarts de relevante patiëntgegevens met de verwijzing meesturen, die de zorginstelling dan automatisch in het eigen informatiesysteem kan verwerken.

Kwestie van seconden

Omdat de bouw en de implementatie veel tijd en moeite kostten, werkten tot op heden vooral de grote zorginstellingen zo. ZorgDomein brengt daar nu verandering in met de introductie van een nieuwe koppeling, gebaseerd op HL7 FHIR. Deze HL7-standaard is gebaseerd op webtechnieken. “Voorheen duurde de implementatie vele werkdagen, met FHIR is het een kwestie van seconden”, aldus Walter Balestra, CEO van ZorgDomein. “Dat is prettig voor de leverancier van het informatiesysteem en natuurlijk voor de zorgverlener zelf.”

Primeur voor Fysiomanager

De snelheid en het gemak van FHIR maken de koppeling nu ook bereikbaar voor eerstelijns zorgverleners, zoals paramedici en vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten. Fysiomanager, een EPD-softwaresysteem voor paramedici, heeft de primeur: sinds eind november beschikken alle op ZorgDomein aangesloten fysiotherapeuten over een koppeling op basis van FHIR. Directeur Peter de Boer: “Bouwen met FHIR is wel een aparte tak van sport, zelfs voor een cloudapplicatie als Fysiomanager. Maar met de nodige ondersteuning van ZorgDomein ging het uiteindelijk toch vlot. En ik krijg erg enthousiaste reacties van praktijken die ermee werken.”

Zorgsector omarmt FHIR

FHIR, de nieuwste standaard die HL7 heeft uitgebracht, wint wereldwijd snel aan populariteit. Ook in de Nederlandse zorgsector: het programma MedMij, dat de bouw van de persoonlijke gezondheidsomgevingen faciliteert, omarmt deze standaard. Verder zijn momenteel 18 leveranciers van informatiesystemen op basis van FHIR een koppeling met ZorgDomein aan het bouwen. Walter Balestra: “Daarmee komt snelle en foutloze informatie-uitwisseling binnen handbereik van een groot aantal zorgverleners: niet alleen in de eerste lijn, maar ook de sectoren VV&T en de GGZ.”

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rond ZorgDomein Integrator? Laat hieronder je e-mailadres achter, dan ontvang je van ons periodiek een update.