Nu koppelen

Aan de slag met een koppeling met ZorgDomein

Welkom bij ZorgDomein! We sluiten graag nieuwe leveranciers aan. Maar hoe werkt dat nou, het aansluiten op ZorgDomein Integrator? Hieronder wordt stap voor stap uitgelegd hoe een koppeling met ZorgDomein tot stand komt.

 Engage

Maak kennis met ZorgDomein

Ben je al bekend met ZorgDomein? Zo niet, lees dan meer over de applicatie en ons bedrijf op zorgdomein.com. Als je de applicatie zelf nog niet kent raden we aan om de beschrijving van de transacties in ZorgDomein goed door te nemen. Daarin wordt helder uitgelegd hoe de interactie tussen ZorgDomein en de gebruiker verloopt en hoe zich dat vertaalt naar de interactie tussen ZorgDomein en het XIS.

Wanneer je je aan het oriënteren bent op de mogelijkheden van een koppeling met ZorgDomein, horen we dat graag! Laat daarom wat van je horen, dan kunnen we nader kennismaken en onze verwachtingen afstemmen.

Neem contact met ons op

 Explore

Bepaal hoe de koppeling met ZorgDomein geïmplementeerd kan worden

Een goede koppeling start met de juiste voorbereiding. Om je op weg te helpen organiseert ZorgDomein periodiek een jumpstart voor ontwikkelaars. Dit is een ééndaagse training waarin we de basics van het koppelen met ZorgDomein uit de doeken doen.
Daarnaast is het raadzaam om een technisch ontwerp van de koppeling op te stellen. De relevante technische documentatie kun je terugvinden onder de sectie Documentatie. Hierbij is de toeleiding naar de relevante documentatie opgezet volgens de twee modules van het koppelvlak: Request en Receive.

Naar de documentatie

NB: ZorgDomein Integrator kan ingezet worden in twee versies: ZorgDomein Integrator CE en ZorgDomein Integrator FE. De technieken die gebruikt worden bij de twee versies verschillen sterk. We raden nieuwe leveranciers aan om de ontwikkeling te starten met ZorgDomein Integrator FE, omdat deze versie volgens moderne webstandaarden is opgebouwd, rijkere functionaliteiten biedt en eenvoudiger nieuwe klanten laat aansluiten.

 Build

Start de bouw van de koppeling

Nadat het technisch ontwerp vastligt, kan de bouw van de koppeling starten. Aangezien we nu echt aan de slag gaan, is dit een mooi moment om onze samenwerking te formaliseren. Daarom stellen we graag een wederzijdse samenwerkingsovereenkomst op waarin we de onderlinge afspraken vastleggen. Hiermee hopen we de samenwerking voor beide partijen zo prettig en eenduidig mogelijk te laten verlopen.

Nu kan het ontwikkelproces van de koppeling van start gaan. Tijdens dit proces is er een vast aanspreekpunt voor jullie bij ZorgDomein die de implementatie van de koppeling zal begeleiden en inhoudelijke vragen kan beantwoorden.

Tijdens de ontwikkeling van de koppeling zal de functionaliteit van de koppeling regelmatig getest moeten worden. Om het testproces te faciliteren heeft ZorgDomein een aantal test-tools ontwikkeld die onbeperkt gebruikt kunnen worden tijdens de (door)ontwikkeling van een koppeling.

Naar de test tools

 Validate

Laat de koppeling valideren

Wanneer de eerste versie van de koppeling klaar is voor oplevering, zal ZorgDomein de koppeling valideren aan de hand van een aantal validatiecriteria. Als de koppeling voldoet aan deze criteria kunnen de eerste klanten worden aangesloten. Niet alle criteria zijn verplicht. Hoe meer optionele criteria je implementeert in je koppeling, hoe hoger de winst op het gebied van kwaliteit en efficiëntie voor de klant. Bovendien kun je jouw product hiermee verder onderscheiden van de concurrentie.

Bekijk validatiecriteria

NB: De validatiecriteria zijn alleen van toepassing op koppelingen met ZorgDomein Integrator FE.

 Pilot

Sluit de eerste klanten aan

Als de koppeling door ZorgDomein gevalideerd is, zijn we klaar om de eerste klanten aan te sluiten! Samen zullen we een kleine groep klanten benaderen voor een pilottraject. De eerste paar aansluitingen vragen altijd wat extra zorg en aandacht, daarom willen we hierbij zorgvuldig te werk gaan. Bij deze eerste aansluitingen zal ZorgDomein extra ondersteuning bieden om onvoorziene zaken zo snel mogelijk te adresseren.

 Live

Lanceer de koppeling voor een breed publiek

Zodra deze aansluiting met de eerste klanten stabiel draait, zijn we klaar om de markt op te gaan en kan de koppeling breed uitgerold worden! Dit is ook het moment om de lancering van de koppeling breed te communiceren. We kunnen hierin onze krachten bundelen om samen een breed publiek aan te spreken.