banner

Transfers in de zorg

Hoe kunnen we samen de patiëntoverdracht versnellen en verbeteren?

Het transferproces verloopt nog niet altijd optimaal. Dit bevestigen de resultaten van onze vragenlijst. Hierin vroegen we zorgprofessionals hun ervaringen met de patiëntoverdracht te delen. Je leest de resultaten via onderstaande link.

.

Wat zien we gebeuren?

Regelmatig wachten ziekenhuispatiënten na hun ontslagdatum nog op een plek voor vervolgzorg. Dat is niet prettig voor de patiënt en daarbij loopt de ligduur op. Vaak is er geen inzicht in capaciteit van VV&T-instellingen en moet er flink worden rondgebeld om de beschikbaarheid te achterhalen. Of de koppeling tussen de verschillende systemen van de zorginstellingen ontbreekt. Hierdoor is de gegevensoverdracht tijdrovend, onvolledig, óf belandt deze informatie zelfs bij de verkeerde persoon. 

Onze rol in dit proces

De komende tijd zoekt ZorgDomein verschillende belanghebbenden op. We brengen ze samen en gaan met elkaar in gesprek over het transferproces in de zorg. Samen komen we tot verbeteringen en concrete oplossingen. Ziekenhuizen en huisartsen krijgen binnenkort bijvoorbeeld direct inzicht in de capaciteit van VV&T-instellingen en kunnen rechtstreeks een plaatsingsverzoek doen. En door een koppeling te maken tussen de verschillende systemen van zorginstellingen, vindt de gegevensoverdracht voortaan sneller en veiliger plaats. Op deze manier wordt het zorgaanbod een stuk transparanter, voor de zorgverlener en de patiënt.

De zorg verbeteren door te verbinden.

Daar maakt ZorgDomein werk van.

ZorgDomein wil de zorg toegankelijk en betaalbaar houden, de kwaliteit borgen en, waar mogelijk, verbeteren. Voor iedereen. Via ons onafhankelijke, online platform brengen we zorgvraag en zorgaanbod bij elkaar. Zo maken we het zorgaanbod steeds inzichtelijker, helpen we patiënten met het vinden van de best passende zorg en laten we zorgprofessionals landelijk én regionaal optimaal samenwerken. Want daar wordt uiteindelijk iedereen beter van.