banner

Verwijzen en diagnostiek aanvragen

Als zorgverlener wil je de patiënt zo goed mogelijk van dienst zijn, en ZorgDomein helpt daarbij. Je krijgt helder inzicht in de vervolgzorg die past bij de zorgvraag van je patiënt. Je regelt snel en eenvoudig een verwijzing of diagnostiekaanvraag, of je roept expertise op afstand in. Allemaal snel en efficiënt, via één overzichtelijk systeem.

ZorgDomein voor verwijzers

Verwijzen met ZorgDomein betekent:

  • Veilig en makkelijk digitaal verwijzen en diagnostiek aanvragen
  • Direct inzicht in vervolgzorg en actuele toegangstijden bij zorginstellingen
  • Ook paramedisch zorgaanbod in beeld, bijvoorbeeld fysiotherapie, podotherapie, vrijgevestigden in de GGZ en diëtetiek
  • ZorgDomein is kosteloos voor verwijzers te gebruiken 

Bekijk welke zorgverlenersgroepen kunnen verwijzen via ZorgDomein.

Inzicht in vervolgzorg

ZorgDomein geeft jou en je patiënt helder inzicht in de mogelijke vervolgzorg. Voor iedere zorgvraag zie je het behandelprotocol van de instelling. Inclusief de actuele toegangstijden, zodat je de patiënt snel naar het juiste spreekuur kunt verwijzen.

De verwijzing is snel geregeld: relevante patiëntgegevens uit je informatiesysteem worden automatisch ingevuld en je stuurt eenvoudig bijlagen mee. Soms kun je zelfs de afspraak direct maken. Veel zorginstellingen bieden een ‘verkorte toegangstijd’ aan, waarbij jij als verwijzer bepaalt binnen welke termijn de patiënt terecht kan.

Digitaal verwijzen via ZorgDomein
Diagnostiek aanvragen via ZorgDomein

Aanvragen diagnostiek

Via ZorgDomein vraag je alle vormen van diagnostiek snel en efficiënt aan. Het systeem toont het actuele zorgaanbod en je kunt aanbieders eenvoudig met elkaar vergelijken, op basis van afstand of wachttijd. Zo vind je snel het beste zorgaanbod voor je patiënt.

Op het startscherm zie je direct welke onderzoeken je vaak aanvraagt bij welke instelling(en). Met één druk op de knop open je het juiste, meest actuele aanvraagformulier. De aanvraag is probleemgestuurd, dus goed gestructureerd. En je behoudt het overzicht over al je diagnostiekaanvragen. Dankzij Papierloos aanvragen verloopt het hele proces efficiënt.

Rapportages ontvangen

Goed en veilig overdragen van de patiënt wordt door de overheid en uiteraard ook door elke zorgverlener gezien als een belangrijk onderwerp. Echter blijkt het niet altijd eenvoudig om de dossierhouder van de patiënt op de hoogte te houden. Met ZorgDomein kan de zorgverlener tussentijds of na afloop van het doorlopen zorgtraject de verwijzer efficiënt op de hoogte houden. Lees meer over rapporteren. .

Diagnostiek aanvragen via ZorgDomein
Teleconsultatie via ZorgDomein

Teleconsultatie

Soms wil je een patiënt niet direct doorverwijzen, maar expertise op afstand inroepen. Ook dat kan via ZorgDomein: met Teleconsultatie kun je digitaal advies inwinnen bij een specialist, bijvoorbeeld voor een diagnose of behandeladvies. Zo houd je zelf de regie én behoed je de patiënt mogelijk voor hoge zorgkosten.

Teleconsultatie is een goed gestructureerd proces. Voor de aanvraag gebruik je een formulier dat is toegespitst op de aandoening, aangevuld met informatie uit het HIS. Ook zijn er heldere afspraken over beantwoordingstermijn, waarbij e-mail en sms-alerts verwijzer en specialist altijd up-to-date houden. 

Patiëntoverleg

Met ZorgDomein Patiëntoverleg kan je veilig en efficiënt met collega-zorgverleners overleggen. De messenger is eenvoudig te gebruiken door alle zorgverleners, zowel op je computer als mobiel. En bovendien geheel kosteloos. Activeer Patiëntoverleg in het ZorgDomein-account en download ZorgDomein Patiëntoverleg in de App Store of Google Play om direct te starten.

ZorgDomein Patientoverleg printscreen
banner
"ZorgDomein heeft de efficiency enorm verbeterd. Vroeger zat ik vaak in de avonduren verwijsbrieven te componeren. Nu stuur je automatisch alle informatie uit het HIS mee. Een enorme vooruitgang: je hoeft niet twee keer alles op te schrijven."
"Ik verwijs eerder naar een praktijk die ZorgDomein gebruikt"
"Als ik bij een terugkerende afspraak van een patiënt bij een specialist iets wil meedelen, kan dat nu ook via ZorgDomein. Via het overlegplatform dat nu wordt ontwikkeld kun je straks gewoon een kort berichtje naar een andere zorgverlener sturen."
"Je ziet precies waar een patiënt terecht kan, je hebt inzicht in de wachttijden, het is efficiënt en de ontvangende partij krijgt alle informatie meegestuurd."
"Ouders kregen een verwijsbrief op papier. Zij moesten daarmee naar de huisarts en die zorgde dan voor de verwijzing naar de tweede lijn. Daarom wilden we al jaren rechtstreeks verwijzen."
"Goed overleg kan het proces enorm stroomlijnen en de behandeling versnellen"