Ook in april reguliere zorg nog 10% lager dan verwacht zonder corona

Ook in de maand april hebben nog steeds minder verwijzingen plaatsgevonden in de zorg dan verwacht zonder corona. De afgelopen maand hebben huisartsen, net als in maart, 10% minder verwijzingen en aanvragen diagnostiek gedaan naar ziekenhuizen en zelfstandige klinieken, dan verwacht op basis van pre-corona data. Landelijke cijfers, afkomstig van zorgplatform ZorgDomein, laten zien dat de hoeveelheid uitgestelde medisch specialistische zorg sinds de start van de corona pandemie in maart 2020 nu is opgelopen tot ruim 1,9 miljoen verwijzingen.

 1 op 10 verwijzingen niet plaatsgevonden

Afgelopen maand deden huisartsen 619.450 verwijzingen en aanvragen diagnostiek (exclusief lab) naar ziekenhuizen en specialistische zorg. Dat zijn 75.464 verwijzingen en aanvragen minder dan onder normale omstandigheden deze maand. Waar in januari nog ongeveer 1 op de 4 verwijzingen (23%) niet door ging en in februari 1 op 5 (17%), zien we dat in maart en april nog maar 1 op 10 verwijzingen en aanvragen diagnostiek (exclusief lab) geen doorgang heeft gevonden.

 

Verschil ziekenhuizen en zelfstandige klinieken

Er is een verschil te zien in verwijzingen naar ziekenhuizen en zelfstandige klinieken. In week 17 zien we dat het bij ziekenhuizen gaat het om 12% minder verwijzingen en aanvragen diagnostiek (exclusief lab); bij zelfstandige klinieken is minder stek namelijk -6%.

Artikel delen?

Deel dit artikel op je eigen tijdslijn.

De laatste blogs

De toekomst van gegevensoverdracht en databeschikbaarheid...

Begin juni vond in Lissabon HIMSS Europe 23 plaats; de afkorting staat voor Healthcare Information and Ma...